FIN: “Schrap lespakket De Oost”

DEN HAAG (12 januari 2021) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft minister Ingrid van Engelshoven (OCW) opgeroepen om een lespakket over de militaire acties in voormalig Nederlands-Indië te schrappen. “Onderwijs dient onafhankelijk en onpartijdig te zijn” schrijft FIN-voorzitter Hans Moll.

De oproep volgt op het nieuws dat zeker drie Indonesische bedrijven de Nederlandse film De Oost mede hebben gefinancierd. Daarmee staat de geloofwaardigheid van de film en het bijbehorende lespakket verder onder druk. Het nieuws zorgt voor toenemende zorgen onder criticasters van De Oost. Zij beschouwen de Indonesische betrokkenheid als een bevestiging voor hun vrees dat de film een onjuist en eenzijdig beeld zal geven van de periode 1945-1949 in voormalig Nederlands-Indië. De Indonesische betrokkenheid ligt extra gevoelig nu aan de film ook een lespakket voor middelbare scholen is gekoppeld.

“De (financiële) betrokkenheid vanuit Indonesië bij zowel de film als het lespakket is zorgwekkend omdat de geschiedenis waarop de film teruggrijpt in beide landen geheel anders worden beleefd. Een onafhankelijke en wetenschappelijke reflectie in Indonesië op het eigen verleden is taboe” zegt Moll. “Dat Indonesiërs tijdens de Bersiap op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd, is in Indonesië nagenoeg onbekend. Het land staat tot de dag van vandaag ook geen kritiek toe op het leger ten tijde van de ‘dekolonisatie oorlog’” vult hij aan.

Moll is van mening dat dit lespakket niet thuishoort op Nederlandse scholen. “Zeker in het huidige klimaat, waarin – ook in Nederland – Indonesische gruweldaden uit de Bersiap steeds vaker openlijk worden ontkend, gebagatelliseerd of zelfs vergoelijkt, is Indonesische beïnvloeding van ons geschiedenisonderwijs het laatste wat we zouden moeten willen”. Moll roept de minister op het lespakket te schrappen.

Tags: De Oost, onderwijs.

Eén gedachte over “FIN: “Schrap lespakket De Oost””

  1. Dus Indonesië gaat nu 75 jaar na dato 12.000km verderop onze kindertjes indoctrineren met hun oorlogspropaganda? Dit kan de Nederlandse regering toch niet laten gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *