‘Pleidooi excuses aan Indonesië op Indiëherdenking ongepast’

OPINIE – Op 15 augustus 2017 hield Dave Ensberg-Kleijkers in de Volkskrant een buitengewoon gekleurd pleidooi voor excuses door de Nederlandse regering aan Indonesië voor vermeende Nederlandse oorlogsmisdaden. Het feit dat hij juist de datum van de Nationale Indië Herdenking kiest getuigt van weinig historisch besef, of erger: kwaad opzet.

Tijdens de Nationale Indië Herdenking herdenkt Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die daarbij vielen. In Indië betekende de capitulatie van de jappen echter geen einde aan oorlog. De Bersiap die volgde was een uiterst wrede en bloedige periode, waarin Nederlanders vogelvrij waren en Indonesische oorlogsmisdadigers lange tijd ongestoord hun gang mochten én konden gaan. Ook bij deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis staat Nederland stil tijdens de nationale herdenking.

Ensberg-Kleijkers niet. Hij kent de periode wel, noemt die een onafhankelijkheidsoorlog en heeft daar slechts oog voor vermeende Nederlandse oorlogsmisdaden. Dat hij juist de Nationale Indiëherdenking kiest om zijn bevooroordeelde opinie de wereld in te slingeren getuigt van weinig historisch besef, of erger: kwaad opzet. Ensberg-Kleijkers heeft er bewust voor gekozen zijn grieven op een beladen dag als 15 augustus te ventileren en schoffeert daarmee heel Nederland. Herdenkt de beste man ook Nazi’s op 4 mei?

bron: TPO

Tags: Indie Herdenking, Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Japan, BersiapDave Ensberg-Kleijkers.