Herdenking Indië-veteranen 2018

ROERMOND (1 september 2018) – Vandaag vindt bij het Nationaal Indië Monument in Roermond de herdenking plaats van de 6.200 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 sneuvelden tijdens militaire acties in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Vertegenwoordigers van Defensie leggen een krans bij het monument. Veteranen, nabestaanden en andere betrokkenen leggen bloemen. Militairen van de Landmacht ondersteunen de ceremonie op de grond met onder meer een erewacht. In de lucht vliegen 4 F-16’s van de luchtmacht de ‘missing man‘ formatie.

Nadat de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië ten einde was gekomen riepen Indonesische nationalisten op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden vogelvrij. Deze gewelddadige periode staat ook wel bekend als de Bersiap

Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn.

Om de “orde en vrede” te herstellen en Indië te behouden zijn meer dan 200.000 Nederlandse militairen ingezet. Ruim 6.300 militairen lieten daarbij het leven. Het weerzinwekkende geweld, gepleegd door Indonesische nationalisten tijdens de Bersiap, maakte naar schatting tussen de 5.000 en 30.000 burgerdoden en leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.

Bron: Defensie

Tags: BersiapRoermond, Indië-veteranen.