15 augustus 1945 – Capitulatie Japan & einde Tweede Wereldoorlog

Op 15 augustus 1945 capituleert Japan bij monde van keizer Hirohito, pas nadat de Amerikanen atoombommen gooien op achtereenvolgens Hiroshima en Nagasaki én de Sovjet-Unie aan Japan de oorlog verklaart. Daarmee komt officieel een einde aan de bezetting van Nederlands-Indië en Tweede Wereldoorlog.

In totaal komen er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders in gevangenschap om het leven. Hoeveel doden er onder de Buitenkampers vallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Ook het aantal doden onder de inheemse bevolking is onbekend.

Voor veel Nederlanders betekent 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want niet kort daarna breekt de bloedige Bersiap uit. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat daarbij door Indonesiërs wordt vermoord is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wordt er ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Zie ook: Bersiap en Tweede Wereldoorlog.