Staten-Generaal herdenken WOII

DEN HAAG (14 augustus 2019) – Vandaag hebben de Staten-Generaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij de besloten herdenking legden de voorzitters van de Staten-Generaal kransen bij de bronzen Indische plaquette aan het Binnenhof. Opmerkelijk was dat Stoové tijdens zijn voordracht sprak over “Indonesische vrienden”.

Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor veel Nederlanders en andere etnische minderheden betekende dit geen einde aan oorlog. Gedurende de daaropvolgende Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Het weerzinwekkende geweld leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.

Aan de vooravond van de Nationale Indiëherdenking in Den Haag stond ook het Nederlandse parlement traditiegetrouw stil bij de oorlogsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië. Namens de Staten-Generaal waren de voorzitters van beide Kamers – Jan Anthonie Bruijn (Eerste Kamer) en Khadija Arib (Tweede Kamer) – aanwezig. Ook partijpolitici woonden de plechtigheid bij, waaronder Fleur Agema (PVV), Tobias van Gent (VVD) en Rob Jetten (D66). Verder waren aanwezig vertegenwoordigers van diverse betrokken organisaties.

Erry Stoové, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, opende de bijeenkomst. Hij noemde het doorgeven en levend houden van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië een ‘ereplicht’. Ook Khadija Arib benadrukte in haar speech dat de herinneringen aan de slachtoffers niet verloren mogen gaan en verzekerde de aanwezigen dat de plaquette na de verbouwing van de Tweede Kamer een waardige plek zou krijgen.

Na de toespraken legden de Kamervoorzitters en de voorzitter van de Herdenkingsstichting gelijktijdig een krans, gevolgd door een minuut stilte.

Bron: Tweede Kamer

Tags: Nederlands-IndiëJapanTweede WereldoorlogBersiapJan Anthonie BruijnKhadija Arib, Erry StoovéFleur Agema, Tobias van Gent, Rob Jetten.