FIN eist opheldering over Indiëherdenking De Bilt

DEN HAAG (17 augustus 2019) – Voor de tweede keer op rij liet burgemeester Sjoerd Potters (VVD) tijdens de Indiëherdenking in De Bilt het leed van Indisch Nederland grotendeels onbenoemd. Het leidde direct tot de nodige beroering bij een deel van de aanwezigen. Federatie Indische Nederlanders (FIN) eist nu opheldering over de speech die Potters hield.

Na afloop van de plechtigheden in De Bilt ontstond er een felle discussie tussen de burgemeester en toehoorders die verhaal kwamen halen. Potters wist tijdens de herdenking opnieuw het leed van Indisch Nederland grotendeels onbenoemd te laten. Dat was niet voor het eerst. Ook vorig jaar leidde zijn toespraak tot consternatie. Potters stelde toen dat gedurende de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië 6.000 Nederlandse doden zouden zijn gevallen. In werkelijkheid zijn dat er circa 25.000.

Vermoedelijk was Potters toen in de war met de ruim 6.300 Nederlandse soldaten die sneuvelden tussen 1945-1950. Schattingen van het aantal Nederlandse burgerdoden in dezelfde periode variëren overigens tussen 5.000 en 35.000. Het is bijzonder dat de burgervader bij zo’n gevoelig moment als de Indiëherdenking twee jaar op rij zo weinig betrokken lijkt bij de oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. FIN heeft de burgemeester en gemeenteraad van de Bilt daarom officieel om opheldering verzocht.

Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor veel Nederlanders en andere etnische minderheden betekende dit geen einde aan oorlog. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit.

Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Het weerzinwekkende geweld leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.

Update 21 augustus 2019:
Burgemeester Potters heeft spijt dat hij met zijn speech tijdens de Indiëherdenking er niet in is geslaagd “de juiste snaar te raken”. In een gesprek dat hij vandaag had met onder andere vertegenwoordigers van FIN liet hij weten te balen dat zijn speech tot ophef heeft geleid.

Tags: Nederlands-IndiëJapanTweede WereldoorlogBersiap, Sjoerd Potters.