ROERMOND (7 september 2019) – Vandaag vindt voor de 32ste keer de herdenking plaats voor de ruim 6.300 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 sneuvelden tijdens militaire acties in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ook is er bij het Nationaal Indië-monument in Roermond ruimte om stil te staan bij de 5.000 tot 30.000 burgerslachtoffers die aan Nederlandse zijde zijn omgekomen.
Burgerlijke en militaire autoriteiten, vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, nabestaanden en andere betrokkenen zullen kransen leggen. Zij worden geassisteerd door basisschoolleerlingen. Militairen van de Landmacht ondersteunen de ceremonie op de grond met onder meer een erewacht. Na een minuut stilte vliegen in de lucht vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht de ‘missing man’-formatie.
Nadat de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië ten einde was gekomen riepen Indonesische nationalisten op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden vogelvrij op het voorheen Nederlands overzeese grondgebied. Deze gewelddadige periode staat ook wel bekend als de Bersiap.
Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn.
Om de “orde en vrede” te herstellen en Indië te behouden zijn meer dan 200.000 Nederlandse militairen ingezet. Ruim 6.300 militairen lieten daarbij het leven. Het weerzinwekkende geweld, gepleegd door Indonesische nationalisten tijdens de Bersiap, maakte naar schatting tussen de 5.000 en 30.000 burgerdoden en leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.
Eerder deze week liet Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib weten dat, voor het tweede jaar op rij, een ondervoorzitter de herdenking zou bijwonen. (Indisch) Nederlandse, Joodse en Molukse (veteranen)organisaties lieten daarop weten haar afwezigheid te betreuren. Volgens Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), is de afwezigheid van Arib een “totaal verkeerd signaal”.
Herdenking Indië-veteranen @nimroermond #ikherdenk https://t.co/ZTAWLQwHoq pic.twitter.com/igO530p3zi
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) September 7, 2019
Tags: Bersiap, Roermond, Indië-veteranen.