DEN HAAG (22 oktober 2019) – Vandaag is Naruhito geïnaugureerd als de nieuwe keizer van Japan. Naruhito is de kleinzoon van de omstreden tennō Hirohito, die tijdens de Tweede Wereldoorlog keizer was, maar nooit werd vervolgd voor Japanse oorlogsmisdaden. De inauguratie maakt dan ook veel emoties los onder (Indische) Nederlanders.
Bij de plechtigheid waren tientallen wereldleiders aanwezig, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Bijna 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vormen de warme banden tussen de Oranjes en de Japanse keizerlijke familie nog steeds een bron van ergernis. Dat is niet zonder reden. Hirohito is immers, ondanks zijn directe betrokkenheid, nooit vervolgd voor het plegen van oorlogsmisdaden en Japan ontkent tot op de dag van vandaag de rol die het land speelde in de Tweede Wereldoorlog.
De kritiek op de warme banden van de Oranjes en de tennō speelt overigens vaker op. Befaamd is het protest van cabaretier Wim Kan in 1971, die zijn woede en ongeloof over het officiële staatsbezoek van Hirohito aan Nederland dat jaar verwoordde in het befaamde ‘Railroadliedje‘. Kan had recht van spreken, want hij overleefde als krijgsgevangene meerdere jappenkampen en de Dodenspoorweg in Birma. In totaal overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië circa 25.000 Nederlanders.
Vandaag is #Naruhito, kleinzoon van #Hirohito, nieuwe Japanse #tennō. Een pijnlijk moment voor veel Nederlanders, want Japan heeft (zijn) rol in #WOII altijd ontkend. Hirohito werd nooit vervolgd. Joty ter Kulve-van Os zat in #jappenkamp en moest daar als 16-jarige velen begraven pic.twitter.com/wWifTvnt7u
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) October 22, 2019
Tags: Japan, Tweede Wereldoorlog, Bersiap.