DEN HAAG (19 december 2019) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft bij de NPO een officiële klacht neergelegd over de omstreden BNNVARA-docu ‘Onze Jongens op Java’. Al sinds de eerste uitzending is er forse kritiek, onder meer omdat BNNVARA weigert manipulatieve dodencijfers te rectificeren. “Dit riekt naar politiek activisme” aldus FIN-voorzitter Hans Moll.
“Wij staan voor onze geschiedenis en onjuiste voorstellingen van zaken zullen wij altijd aankaarten. Ondanks keiharde feiten en cijfers steekt BNNVARA haar kop in het zand. FIN kan daarom niet anders dan de kwestie nu aan de NPO voor te leggen” aldus Moll. Het blijft een raadsel waarom BNNVARA de onjuiste dodencijfers niet gewoon rectificeert. De omroep zelf rechtvaardigt haar alternatieve feiten door te verwijzen naar schattingen van het NIOD. Opmerkelijk, want de cijfers van het NIOD bevestigen juist dat BNNVARA het totaal aantal Nederlandse slachtoffers significant lager voorspiegelt dan dat er in werkelijkheid vielen. “Onbegrijpelijk” liet Moll twee weken geleden weten.
De documentairereeks ligt al vanaf het begin onder vuur, onder meer omdat BNNVARA onvolledige en suggestieve dodencijfers blijkt te hanteren. De onjuiste cijfers zorgden voor de nodige onrust onder met name Indische Nederlanders, omdat hun doden door de omroep zijn weggemoffeld, terwijl zij zwaar hebben geleden onder Indonesische terreur. In de tweede aflevering gooide BNNVARA zowaar olie op het vuur door kijkers wijs te maken dat Indische Nederlanders tijdens de Bersiap door Indonesiërs zouden zijn afgeslacht omdat zij “met de Hollanders samenwerken”. De eigenlijke reden, hun Nederlandse afkomst, werd verzwegen.
Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.
BNNVARA rept echter over “ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6.000 Nederlandse militairen” die tussen 1945 en 1949 om het leven zouden zijn gekomen. Daarmee gaat BNNVARA volledig voorbij aan de tienduizenden Nederlandse burgerdoden, die slachtoffer werden van Indonesiërs, gedurende dezelfde periode. FIN riep BNNVARA daarom herhaaldelijk op om te rectificeren, maar dat weigert de omroep vooralsnog. In een verklaring verwees BNNVARA naar schattingen van het NIOD. De cijfers van het NIOD bevestigen echter dat BNNVARA het totaal aantal Nederlandse doden significant lager voorspiegelt dan dat er in werkelijkheid vielen.
Update 20 december 2019 – 12:48u:
NPO en BNNVARA laten tegenover NU.nl weten dat de klacht van FIN momenteel is voorgelegd aan de Ombudsman. “We wachten de reactie daarop af, en zien dat met vertrouwen tegemoet” aldus BNNVARA.
Update 20 december 2019 – 15:20u:
Coen Verbraak, de maker van de documentairereeks ‘Onze Jongens op Java, laat tegenover Villamedia weten de klacht van FIN “onzinnig” te vinden. Verbraak wijst daarbij op de tweede aflevering uit de reeks, waarin de Bersiap is behandeld. “Veel te makkelijk” aldus een FIN-woordvoerder, die ook wijst op de bizarre uitlatingen die Verbraak in de desbetreffende uitzending deed. In die uitzending maakte Verbraak de kijkers wijs dat Indische Nederlanders tijdens de Bersiap door Indonesiërs zouden zijn afgeslacht omdat zij “met de Hollanders samenwerken”. De eigenlijke reden, hun Nederlandse afkomst, werd verzwegen.
Indië-docu '#OnzeJongensopJava' leidt tot officiële klacht bij NPO @PubliekeOmroep https://t.co/84PPZZbrxd pic.twitter.com/2nvsli3KoM
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) December 19, 2019
Tags: Bersiap, NPO, BNNVARA, Coen Verbraak. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee