Bronbeek haalt controversiële aankondiging offline

DEN HAAG (13 januari 2020) – De promotie van een tijdelijke tentoonstelling over ’75 jaar vrijheid’ van Museum Bronbeek heeft binnen Indisch Nederland tot de nodige consternatie geleid. Vooral de inzet van Indonesische symboliek is bij velen zeer slecht gevallen. Bronbeek heeft de aankondiging inmiddels offline gehaald.

De aankondiging bevatte onder andere de tekst “75 jaar Merdeka” en een Indonesische vlag. Het zijn symbolen die binnen Indisch Nederland zeer omstreden zijn, onder meer omdat de bloedige Bersiap daarmee werd ingeluid. In een reactie aan Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft Bronbeek laten weten dat: “De aankondiging van de tijdelijke tentoonstelling over de gebeurtenissen in augustus 1945 in het toenmalige Nederlands-Indië bevatte een te summiere uitleg en een logo dat onvoldoende doorontwikkeld is. Door dit logo kreeg de bijbehorende tekst een verkeerde lading”. Bronbeek heeft de aankondiging daarom offline gehaald. Hoe het kan dat de afbeelding in eerste instantie wel online stond is onbekend.

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, Bronbeek. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee