“Ik zal vechten voor kennis”

ORAL HISTORY (9 januari 2019) – De gebrekkige kennis over Nederlands-Indië en Indische Nederlanders blijft een punt van zorg. “Zelfs kwaliteitskranten als NRC en Trouw reppen in één artikel over Indischen, Indonesiërs en Indiërs als ze het over de Indische gemeenschap hebben” vertelt Evert Mutter tegen Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De analyse van Mutter is binnen Indisch Nederland een herkenbare. Bijna 75 jaar na het begin van de Indische exodus uit voormalig Nederlands-Indië is de kennis over Nederlands-Indië en Indische Nederlanders op een dieptepunt beland. Illustratief zijn de inmiddels beruchte opmerkingen van historicus en toenmalig fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold. Tijdens een live-uitzending van Pauw & Jinek mocht hij Indische Nederlanders ongestoord wegzetten als Indonesiërs en (niet-Westerse) migranten. De blunder van de voorman van de partij ‘voor beter onderwijs’ leidde binnen Indisch Nederland tot grote verontwaardiging.

Alhoewel de gebrekkige kennis weinigen echt verbaast baart het menigeen binnen de Indische gemeenschap wel zorgen. De onwetendheid baant de weg vrij naar vergetelheid vrezen vooral de eerste en tweede generatie. Hoe het zover heeft kunnen komen valt niet eenduidig te verklaren, maar critici zijn het er over eens dat de Indische gemeenschap ook de hand in eigen boezem moet steken. Te lang is de Indische identiteit te weinig of verkeerd voor het voetlicht gebracht is een steeds meer gehoorde kritiek. Mutter blijft in ieder geval standvastig. “Ik ben daar allergisch voor” zegt Mutter doelend op de gebrekkige kennis. “Ik zal daar altijd tegen vechten”.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS vanuit de subsidieregeling ‘Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland’ en onderdeel van het oral history-project van FIN, met als titel ‘Nederland in de Indische archipel. Getuigen aan het woord’. Lopende het project zal een selectie van het opgenomen beeldmateriaal online beschikbaar worden gesteld. Alle individuele verhalen zullen uiteindelijk worden samengebundeld tot een documentaire. Indien u ook aan dit project wilt deelnemen kunt u zich hier aanmelden.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, Evert Mutter.