“Bersiap moet belicht worden”

ORAL HISTORY (18 februari 2020) – De uitblijvende aandacht voor Nederlandse slachtoffers van de Bersiap zorgt steeds vaker voor wrevel. Bijna 70 jaar na dato doorbreken steeds meer betrokkenen het collectieve stilzwijgen. “De Bersiap moet belicht worden” zegt Godfried Jansen tegenover Federatie Indische Nederlanders (FIN).

Jansen hekelt de stilte over de oorlogsmisdaden die Indonesiërs tijdens de Bersiap tegen (Indische) Nederlanders begingen. “Er wordt niet gekeken naar wat wij hebben meegemaakt” zegt Jansen, die als 7-jarige in Soerabaja, voormalig Nederlands-Indië, aan de dood ontsnapte toen hij samen met zijn familie halsoverkop voor Indonesische opstandelingen moest vluchten. De uitblijvende aandacht voor het Nederlandse leed is opmerkelijk, want voor Indonesische slachtoffers van Nederlands geweld lijkt tegelijkertijd wel alles uit de kast te worden gehaald. Het gevoel van miskenning onder Nederlandse slachtoffers en nabestaanden is dan ook groot.

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, al is het onduidelijk hoeveel slachtoffers onder hen zijn gevallen.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS vanuit de subsidieregeling ‘Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland’ en onderdeel van het oral history-project van FIN, met als titel ‘Nederland in de Indische archipel. Getuigen aan het woord’. Lopende het project zal een selectie van het opgenomen beeldmateriaal online beschikbaar worden gesteld. Alle individuele verhalen zullen uiteindelijk worden samengebundeld tot een documentaire. Indien u ook aan dit project wilt deelnemen kunt u zich hier aanmelden.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiapGodfried Jansen.