Dodenherdenking zonder publiek

AMSTERDAM (12 april 2020) – De Nationale Dodenherdenking op de Dam zal dit jaar vanwege het coronavirus noodgedwongen zonder publiek moeten plaatsvinden. Het publiek is opgeroepen om thuis te blijven.

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door het coronavirus zijn echter vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag noodgedwongen afgelast. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid zullen ook de herdenkingsplechtigheden op de Dam zonder publiek moeten plaatsvinden.

Een select gezelschap zal de ceremonie bijwonen. Naast Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook premier Mark Rutte, de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, aanwezig op de Dam. De 16-jarige Eva Pronk uit Den Haag zal het jaarlijkse gedicht voordragen.

Nadat het koningspaar een krans heeft gelegd bij het Nationaal Monument klinkt het trompetsignaal Taptoe. Het Comité roept blazers in heel het land op om vanuit huis mee te spelen. Daarna volgen twee minuten stilte en het Wilhemus. De koning zal vervolgens spreken, iets dat het staatshoofd niet eerder deed tijdens de herdenking.

Tags: Tweede Wereldoorlog, Dodenherdenking.