Nationale Dodenherdenking 2020

DEN HAAG (4 mei 2020) – Op 4 mei herdenkt Nederland de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië zijn velen omgekomen door vervolging, omdat zij in verzet kwamen, als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting. De meeste slachtoffers zijn Joden, die systematisch werden vervolgd en op industriële schaal zijn vermoord.

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door het coronavirus zijn echter vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag noodgedwongen afgelast. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid moeten ook de herdenkingsplechtigheden op de Dam zonder publiek plaatsvinden.

Een select gezelschap woont de ceremonie bij. Naast Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dat premier Mark Rutte, de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. De 16-jarige Eva Pronk uit Den Haag draagt het jaarlijkse gedicht voor. Ook de koning spreekt, iets dat het staatshoofd niet eerder deed tijdens de herdenking.

Tags: Tweede Wereldoorlog.