SP wil monument ‘troostmeisjes’

ROTTERDAM (27 mei 2020) – De Rotterdamse SP-fractie vindt dat er in de stad een monument moet komen voor zogenaamde ‘troostmeisjes’ uit voormalig Nederlands-Indië. Aanleiding is het tragische verhaal van Dorothy (“Beppie”) de Bruin, die ruim tien jaar nadat ze was overleden werd gevonden in haar woning aan de Jan Porcellisstraat.

De Bruin hield een zeer teruggetrokken leven als gevolg van de verschrikking die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog had moeten ondergaan. Ze bleek een van de duizenden slachtoffers van het seksuele geweld, waaraan Japanners zich in voormalige Nederlands-Indië te buiten gingen. De slachtoffers worden vaak eufemistisch aangeduid als ‘troostmeisjes’. Japan ontkent tot op de dag van vandaag deze oorlogsmisdaden.

Tegenover het Ridderkerks Dagblad laat SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen weten dat de dood van De Bruin hem heeft wakker geschud. “Haar tragische leven staat symbool voor de vergeten slachtoffers van verkrachting door Japanse militairen’’ aldus de politicus. Van Zevenbergen is inmiddels een crowdfundingsactie gestart. Hij hoopt dat de gemeente het initiatief mede zal financieren.

Tags: Tweede Wereldoorlog.