DEN HAAG (26 juli 2020) – Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) werd ontbonden. Het KNIL was tussen 1814 en 1950 actief in voormalig Nederlands-Indië.
Het KNIL, dat aanvankelijk onderdeel was van het Nederlandse leger, ontwikkelde zich in de jaren 1820-1830 tot een zelfstandig functionerende troepenmacht. Het leger bestond voor vrijwel honderd procent uit beroepsmilitairen en werd aangestuurd vanuit het ministerie van Koloniën in Den Haag. Op 26 juli 1950 werd het KNIL officieel ontbonden, mede als gevolg van de soevereiniteitsoverdracht eind 1949 van Nederland aan Indonesië. Een deel van de militairen kon hun loopbaan vervolgen bij de Koninklijke Landmacht. Het Molukse smaldeel kende een ander lot. Zij werden op dienstbevel naar Nederland verscheept, alwaar zij werden ontslagen en in barakken werden ondergebracht.
De herdenking wordt dit jaar overschaduwd door de bizarre bewering van historicus Rémy Limpach eerder deze maand. In het NRC Handelsblad stelde Limpach dat “racisme zit in het DNA van KNIL-officieren”. Limpach, die als onderzoeker betrokken is bij het grote Indië-onderzoek, deed met zijn uitlatingen behoorlijk wat stof opwaaien binnen Indisch Nederland. Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN) begrijpt dat. “Het is nogal niet wat dat je de mensen in de schoenen schuift” zei hij daarover. Het NIOD, dat het onderzoek coördineert, blijft Limpach tot op heden verdedigen. Volgens het instituut zou de bewering van Limpach vooral niet-letterlijk moeten worden genomen.
70e herdenking einde Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (#KNIL ) https://t.co/XYA52q3KGM pic.twitter.com/r73WcuqlWw
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) July 26, 2020
Tags: KNIL, Rémy Limpach.