Moll: “Leed bagatelliseren is zo laag”

DEN HAAG (5 augustus 2020) – Het bagatelliseren van Nederlands leed tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië is “zo laag”. Dat zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

Moll reageert daarmee op enkele smakeloze posts die op social media zijn verschenen naar aanleiding van de 75e herdenking van het uiterst wrede bloedbad op Loa Koeloe, Borneo. Bij dat bloedbad werden 144 (Indisch-)Nederlandse mannen door Japanners onthoofd, pas nadat zij eerst gedwongen hadden moeten toekijken hoe hun vrouwen met Samoerai-zwaarden werden doodgehakt en hun kinderen in een mijnschacht werden geslingerd. Enkele reageerders grepen het moment aan om het Nederlandse leed te bagatelliseren, door onder andere te wijzen op vermeende Nederlandse misdaden.

Het is een fenomeen dat steeds vaker de kop op lijkt te steken. Tegelijkertijd groeit de weerstand. Moll begrijpt dat. Ook hij hekelt de absurde vergelijkingen die zijn getrokken. “De wreedheid van de Japanners was structureel. Je hoeft alleen maar naar China te kijken en je ziet het. Dat mag je niet op één lijn zetten met wat Nederlanders daarna tijdens de Politionele Acties hebben gedaan” aldus Moll over de reacties. “Ik vind dat zo beledigend. Zo laag”. Moll wijt de reacties aan “een diepe behoefte om schuldig te zijn”.

Tags: Tweede Wereldoorlog, Loa Koeloe.