Staten-Generaal herdenken WOII

DEN HAAG (14 augustus 2020) – Vandaag hebben de Staten-Generaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij de besloten herdenking legden de voorzitters van de Staten-Generaal kransen bij de bronzen Indische plaquette aan het Binnenhof. Vanwege de coronamaatregelen was de vertegenwoordiging van alle partijen zeer beperkt.

Tijdens de plechtigheid spraken onder anderen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Erry Stoové. Arib zei dat het nodig blijft de verhalen uit deze donkere tijd door te vertellen, om de doden te eren en de overledenen recht te doen. “Maar ook om de volgende generaties ervan bewust te maken dat het opnieuw kan gebeuren”. Arib vertelde ook over de Nederlandse Helen Colijn, die gevangene was in het kamp Palembang op Sumatra en later het boek ‘De kracht van een lied’ schreef over het stemmenorkest in het Jappenkamp.

Stoové memoreerde in zijn toespraak het beruchte ‘Indische zwijgen’ van veel mensen. “Maar ze schreven wel, overal, tot op de witte bladzijden van kookboeken toe.” Volgens hem kunnen velen de viering van 75 jaar bevrijding niet voluit meebeleven, omdat het leed dat hen is aangedaan in voormalig Nederlands-Indië, onvoldoende is onderkend. Ook spraken dit jaar Peter Neeb en Irene Urich, twee overlevenden van de Jappenkampen.

Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor veel Nederlanders en andere etnische minderheden betekende dit geen einde aan oorlog. Gedurende de daaropvolgende Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Het weerzinwekkende geweld leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap.