DEN HAAG (15 augustus 2020) – Vandaag is het 75 jaar geleden dat Nederlands-Indië werd bevrijd van de jappen. Nederland herdenkt vandaag de capitulatie van Japan, de slachtoffers en het einde van de Tweede Wereldoorlog. NPO1 doet vanaf 12.10u live verslag van de Nationale Indiëherdenking bij het Indië-monument in Den Haag.
Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan. Gedurende de Bersiap hebben Indonesiërs vele duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.
“Bij ons in de familie zeiden ze altijd: ‘Wij zijn niet bevrijd. Wij zijn nooit bevrijd. De Japanners gaven zich over, maar daarna begon eigenlijk de ellende voor ons pas echt’ zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN) daarover. “Vele van ons zijn in de Jappenkampen geweest en moesten in daar blijven, want het was te gevaarlijk buiten. Je hebt ook een heleboel Indische Nederlanders gehad die Buitenkampers waren. Die werden opeens prooi voor de zogenaamde vrijheidsstrijders”.
Vanwege de coronamaatregelen mag slecht een beperkt aantal mensen bij het Indisch Monument in Den Haag samenkomen. Tijdens de herdenking spreekt premier Rutte en is Koning Willem-Alexander aanwezig. Ook wonen enkele kransleggers, een vertegenwoordiging van de Staten-Generaal en een kleine groep betrokkenen, de herdenking bij.
Tags: Tweede Wereldoorlog, Bersiap.