Oud-wethouder Kools (VVD) flink uit de bocht over Indië-veteranen

DEN HAAG (28 augustus 2020) – Oud-wethouder van de gemeente Waterland, Patrick Kools (VVD), is op Facebook flink uit de bocht gevlogen met een reeks opmerkelijke uitlatingen over Indië-veteranen. Volgens Kools zijn Indië-veteranen vooral “daders” van “uitbuiting en onderdrukking”.

Kools deed zijn opmerkelijke uitspraken in een discussie over de onverwachte excuses die Koning Willem Alexander eerder dit jaar aan Indonesië aanbood. Hij deed dat voor de geweldsontsporingen in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949. Dat Indische Nederlanders, vooral van de eerste generatie, de excuses hebben ervaren als een dolksteek in de rug begrijpt de oud-wethouder niet. Volgens Kools zou de ophef vooral spelen bij “een groepje immer verontwaardigde Indië-veteranen” met “lange tenen”.

Kools, wiens familie naar eigen zeggen aan beide kanten van het conflict zou hebben gestaan, vindt dat vooral “mensen in Indonesië echt hebben geleden”. “Wat Nederland daar tot diep in de jaren ’40 gedaan heeft kan echt niet door de beugel” vindt de VVD-er. Dat Nederlandse militairen toen mede zijn ingezet om, naast (Indische) Nederlanders, Chinezen en Molukkers, ook de lokale bevolking tegen moordende Indonesiërs te beschermen vergeet hij voor het gemak. In zijn reacties laat Kools zich ook laatdunkend uit over Defensie in zijn algemeen. Die zou “in veel gevallen niet [uit] de meest intellectuele mensen” bestaan.

Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft Kools om een reactie gevraagd, maar die hield zich de afgelopen dagen onbereikbaar voor commentaar.

Tags: BersiapPatrick Kools