ROERMOND (5 september 2020) – Vandaag vindt voor de 33ste keer bij het Nationaal Indië-monument in Roermond de Indië-herdenking plaats voor de in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omgekomen Nederlandse militairen. Vanwege de coronapandemie kan de herdenking dit jaar slechts door een beperkt aantal genodigden worden bijgewoond.
Nadat de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië ten einde kwam riepen Indonesische nationalisten op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden vogelvrij op het voorheen Nederlands overzeese grondgebied. Deze gewelddadige periode staat ook wel bekend als de Bersiap.
Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.
Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Om de “orde en vrede” te herstellen en Indië te behouden zijn uiteindelijk meer dan 200.000 Nederlandse militairen ingezet. De militairen staan bij deze Indië-herdenking centraal. Daarnaast is er ruimte om stil te staan bij de 5.000 tot 30.000 burgerslachtoffers die aan Nederlandse zijde zijn omgekomen.
De uitzending is live te volgen via 1Limburg.
Vandaag vindt 33ste #Indië-herdenking voor Indië-veteranen plaats. Ruim 6.300 Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de jaren 1945-1962 in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea #ikherdenk https://t.co/d6VC6Ifvrt pic.twitter.com/ic0W6w3cwP
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) September 5, 2020
Tags: Bersiap, Roermond, Indië-veteranen.