DEN HAAG (18 september 2020) – Vandaag – 76 jaar geleden – vond een van de grootste scheepsrampen aller tijden plaats. Op 18 september 1944 torpedeerde een Engelse onderzeeboot het Japanse hellship, de SS Junyo Maru, in de wateren van toenmalig Nederlands-Indië. Bij de ramp kwamen in totaal circa 5620 opvarenden om het leven, waaronder ruim 1000 Nederlanders.
De ramp kon plaatsvinden omdat de Engelsen niet-wisten dat de Japanners het vrachtschip hadden volgeladen met circa 4200 Aziatische romoesja’s en zo’n 2300 Amerikaanse, Britse en Nederlandse krijgsgevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog negeerden de jappen de Conventie van Genève wel vaker, die onder andere voorschreef dat schepen met krijgsgevangen zichtbaar een rood kruis moesten tonen.
In totaal overleefden zo’n 880 mensen de scheepsramp, waaronder 100 Nederlanders, 580 Amerikanen en Britten en 200 romoesja’s. De overlevenden werden vrijwel direct na de ramp onder erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld aan de Pakan Baroe-spoorlijn. Van de 100 Nederlanders die de scheepsramp overleefden stierven er bij de aanleg van de ‘Dodenspoorweg‘ vermoedelijk nog eens 10.
Bron: Andere Tijden
Tags: Tweede Wereldoorlog, Junyo Maru.