Abe betuigt opnieuw eer aan oorlogsmisdadigers WOII

DEN HAAG (19 september 2020) – De voormalige Japanse premier, Shinzō Abe, heeft drie dagen na zijn aftreden eer betuigd aan Japanse oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat in de beruchte Yasukuni-tempel, waar tenminste veertien veroordeelde oorlogscriminelen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Op Twitter schrijft Abe dat hij de tempel bezocht om zijn aftreden aan de oorlogsdoden te melden. Voor China en Zuid-Korea is de tempel een symbool voor Japanse militaire agressie, expansie en exploitatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook binnen Indisch Nederland ligt de tempel zeer gevoelig, want ook Nederlands-Indië ging tussen 1942 en 1945 gebukt onder het Japanse schrikbewind. In totaal zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië zo’n 25.000 Nederlanders om het leven gekomen.

Het omstreden bezoek van Abe past binnen de trend van toenemend Japans revisionisme, waarbij het oorlogsverleden zoveel mogelijk wordt uitgewist. Abe bezocht de tempel ook al in 2013. Het leidde toen tot woedende reacties uit onder andere China en Zuid-Korea. Ook Amerika toonde zich not amused en sprak over een “teleurstelling”. Tot verbazing van veel Indische Nederlanders bleef een reactie van Nederland volledig uit. Hoe er internationaal op de meest recente eerbetuiging van Abe zal worden gereageerd is nog onbekend.

Tags: Tweede Wereldoorlog, Shinzō Abe, Yasukuni.