COVID-uitbraak in Bussumse Patria

BUSSUM (22 september 2020) – In het Bussumse Patria is sprake van een COVID-uitbraak. Vier bewoners van het Indische verzorgingshuis zijn inmiddels overleden en acht anderen zijn op dit moment besmet. Ook vijf medewerkers zijn positief getest en zitten momenteel in thuisisolatie.

“Op 7 september was er een vermoeden van een coronabesmetting en de desbetreffende persoon is direct getest”, vertelt Roy Dom, directeur-bestuurder van Nusantara Zorg, tegenover lokale media. “Na een positieve uitslag ging het protocol direct in werking, ging het verzorgingshuis op slot en zijn alle bewoners en zorgmedewerkers getest”.

De besmette bewoners zijn momenteel gescheiden van andere bewoners en worden door een eigen groep personeel verpleegd op hun eigen kamer. De wat minder zieke bewoners kunnen elkaar nog wel opzoeken. Voor de betreffende bewoners is dat fijn, zegt Dom, want een deel zou het moeilijk vinden om alleen te zijn.

De oorzaak van het coronavirus is gissen. “Het is lastig vanwege de lange incubatietijd. En de eerste zichtbare besmetting hoeft niet de eerste te zijn. Ieder verpleeghuis heeft in de zomer gaandeweg bezoek verruimd en een deel van de bewoners ging zelfstandig weer naar buiten. De kans is reëel dat het coronavirus zo is binnengekomen”.

De zorginstelling laat weten dat het met de vijf besmette medewerkers relatief goed gaat. Zij zitten op dit moment in thuisquarantaine.

Tags: COVID-19coronavirus.