Moll: “De Oost gevaarlijk cinematografische draak”

DEN HAAG (5 oktober 2020) – De nieuwe speelfilm De Oost is “een gevaarlijke cinematografische draak”. Dat laat Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), weten aan Ongehoord Nederland.

“Afgaand op de trailer gaat de film mee in de nu heersende anti-kolonialistische kijk op de dekolonisatieperiode. In die visie is de inzet van het Nederlandse en Nederlands-Indische leger gericht op onderdrukking van ‘het verzet van de bevolking’. Dat suggereert dat zowel ‘verzet’ als ‘bevolking’ een eenduidig geheel vormen. Die suggestie gaat voorbij aan de veelvormige situatie ter plekke” aldus Moll. Hij wijst er op dat “naast republikeinen ook communisten en radicale moslims tegen (Indische) Nederlanders streden, maar zeker zo vaak ook tegen elkaar. ‘De’ bevolking en ‘het’ verzet zijn ideologische simplificaties”.

Moll hekelt “de filmmakers die hun product uitdrukkelijk pushen op de onderwijsmarkt”. “Zij zullen de kindertjes op school niet vertellen dat je de geschiedenis niet in zwart-wit termen kan weergeven. Zij gaan niet vertellen dat in iedere oorlog onschuldigen gedood worden. Ook zullen ze waarschijnlijk niet vertellen dat het Nederlandse leger pas werd ingezet nadat Indonesische ‘vrijheidsstrijders’ tijdens de zogeheten Bersiap duizenden (Indische) Nederlanders, Chinezen, Molukkers en een veelvoud aan Indonesiërs op de meest gruwelijke wijze hadden afgeslacht” aldus Moll.

Er is al langer grote ergernis rondom het oorlogsdrama van Jim Taihuttu. Vooral de trailer die eerder dit jaar werd gepubliceerd wekt veel woede. Daarin worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt gebruik gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland. De film blijkt in samenwerking met Indonesische producenten te zijn ontwikkeld. Ook KITLV, NIMH en NIOD – de drie onderzoeksinstituten die momenteel het controversiële Indië-onderzoek uitvoeren – blijken op enig moment betrokken te zijn geweest.

Tags: Indië-veteranenDe Oost.