DEN HAAG (15 oktober 2020) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft vandaag de werkdefinitie Bersiap-ontkenning gepresenteerd. De begripsbepaling zou moeten bijdragen aan het makkelijker herkennen van Bersiap-ontkenning en bagatellisering.
“De definitie verschaft helderheid in een klimaat waarin Indonesische gruweldaden uit de Bersiap steeds vaker openlijk worden ontkend, gebagatelliseerd of zelfs vergoelijkt” licht voorzitter Hans Moll toe. “Bersiap-ontkenning is niet alleen een flagrante schending van historische feiten, maar ook een klap in het gezicht van alle slachtoffers van deze – volgens sommige historici – “genocide” aldus Moll. “Met deze definitie is het voor iedereen inzichtelijk wat Bersiap-ontkenning en bagatellisering nu precies is en hoe dit kan worden herkend”.
Volgens de werkdefinitie is Bersiap-ontkenning “iedere uiting die de historische werkelijkheid van de Bersiap ontkent, met name het racistische en extreme geweld tegen (Indische) Nederlanders en Chinezen evenals het extreme geweld tegen Molukkers en van Nederlandse sympathie verdachte Indonesiërs, zoals gepleegd door Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië gedurende in ieder geval de periode vanaf september 1945 tot en met begin 1946”. De definitie kan verschillende professionals een handvat bieden bij de bestrijding van Bersiap-ontkenning.
De definitie komt precies 75 jaar na Bloedige- of Bartholomeus Maandag, dat verwijst naar de gruwelijke martel- en moordpartijen die Indonesiërs begingen op 15 oktober 1945 in Soerabaja in voormalig Nederlands-Indië, De misdaden waren mogelijk, omdat de Indonesische politie en andere (militaire) strijdgroepen een razzia hadden georganiseerd onder (Indische) Nederlanders. Bij de gebeurtenissen werden volgens diverse ooggetuigen naar schatting honderden Nederlanders bruut vermoord. Het geweld zou exemplarisch blijken voor het geweld dat Nederlands-Indië gedurende de Bersiap lange tijd teisterde.
Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode, die in ieder geval in de steden liep vanaf september 1945 en begin 1946, zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit.
Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
Federatie Indische Nederlanders (FIN) presenteert vandaag werkdefinitie Bersiap-ontkenning, om "helderheid te verschaffen in een klimaat waarin Indonesische gruweldaden steeds vaker openlijk worden ontkend, gebagatelliseerd of zelfs vergoelijkt” https://t.co/b7fyvEBuDP https://t.co/z3YZlSf7SU pic.twitter.com/xBBEBpMS1i
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) October 15, 2020
Tags: Bersiap, werkdefinitie.