DEN HAAG (14 januari 2022) – Meerdere Haagse partijen willen dat er een Bersiap-monument komt in de stad. Onder andere Hart voor Den Haag/Groep De Mos, PVV en VVD zeggen daarvoor plannen te hebben. Het nieuws komt in een week van grote consternatie, omdat het Rijksmuseum de historische term Bersiap aanvankelijk wilde censureren. Ook de lokale fractie van ChristenUnie-SGP en Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) steunen het initiatief.
Zowel Groep de Mos als de Haagse VVD hebben het realiseren van een Bersiap-monument opgenomen in hun verkiezingsprogramma’s. De VVD lijkt daarin het verst te gaan, want volgens de liberalen zou dit monument niet alleen over de slachtoffers van de Bersiap moeten gaan, maar over alle slachtoffers die tussen de jaren 1941 en 1949 in voormalig Nederlands-Indië zijn gevallen. De recente ophef rond het Rijksmuseum lijkt een katalysator te vormen voor de plannen. “Het is totaal bezopen dat wij het leed van onze eigen mensen uitgummen en daarmee doen aan geschiedvervalsing. Dat moeten we tegen gaan en dat kunnen we het beste doen door eindelijk een nationaal monument te plaatsen voor al die mensen die onrecht is aangedaan” aldus Richard de Mos. Ook Sebastian Kruis (PVV) benadrukt het belang van een nationaal monument. “We moeten de Bersiap nooit vergeten” zegt Kruis. “We moeten recht doen aan de geschiedenis en een plek creëren waar Indische Nederlanders terecht kunnen . Dat moeten we gewoon gaan regelen”
Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het was tegen deze achtergrond dat de regering in 1947 besloot om het leger grootschalig in te zetten in Nederlands-Indië.
Update 14 januari 2022 17:15:
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) sluit zich aan bij het pleidooi voor een Nationaal Bersiap-monument in Den Haag. Het Kamerlid vindt dat het monument er moet komen “ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ter voorkoming van het vervalsen van de geschiedenis”. Van Haga heeft hierover inmiddels Kamervragen gesteld aan de minister van Monumentenzorg. “Deze groep mensen zijn al die jaren schandalig behandeld. Ze zijn vernederd. Ze hebben niets gekregen. We hopen dat er nu eindelijk een monument voor hen komt” aldus Van Haga.
Update 1 februari 2022 21:05:
Ook de lokale fractie van ChristenUnie-SGP steunt de komst van een Bersiap-monument in Den Haag, al gaat de voorkeur uit naar “een monument voor alle slachtoffers die gevallen zijn in Nederlands-Indië, van de periode voor en na de Bersiap, 1941 tot 1949”. Volgens fractievoorzitster Judith Klokkenburg-Reedeker moet Den Haag “als stad van vrede en recht (…) het leed en de verschrikkingen die in Nederlands-Indië plaatshebben gevonden herdenken, en daar zou een monument een mooi middel voor zijn. Het huidige Indisch monument belicht alleen de Tweede Wereldoorlog, en dit zou daar een goede toevoeging aan zijn”. De recente pogingen om de historische term Bersiap taboe te verklaren noemt Klokkenburg misplaatst. “Het is juist goed dat er hernieuwde aandacht is voor deze belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis” besluit Klokkenburg.
Tags: Bersiap, Richard de Mos, Sebastian Kruis.
Dit is het enige juiste signaal na het schandalige betoog van die haatcurator
Waar zijn de linkse partijen? Zit het verstand alles bij rechts?
Hulde! 76 jaar na dato. Maar toch. Hulde!
Beter laat dan nooit