18 thoughts on “Artikel 12-procedure tegen Bersiap-ontkenner Triyana

  1. AFLEIDING VAN EIGEN MISDADEN!!
    Het misdadige regime van Indonesia leidt de aandacht af van de genocide op mijn vrienden de Papua’s vanaf 1962!

    Het zag zijn kans schoon toen van Vree vroeg of ze mee wilden doen aan dat onzalige Dekolonisatie Onderzoek. Dat wilden ze wel, maar dan zouden zij ‘slechts’ de gevolgen van de misdaden van NL op de Indonesische bevolking onderzoeken. De misdaden van Indonesische kant bleven buiten schot.

    Indonesia mocht overal tentoonstellingen houden. De ambassadeur van Indonesia was ineens kind aan huis in Bronbeek! Belachelijke tentoonstelling over de Onafhankelijkheidsoorlog vol fouten!! Grote plaat van tanks in Rawah Gedeh. Mijn 96-jarige vriend, die er toen bij was, veegde de vloer met Bronbeek aan. Rawah Gedeh is namelijk één groot moerasgebied, alleen lopend te doorkruisen.

    Indonesia mocht invloed inkopen bij die walgelijke film, waarbij onze jongens in zwarte SS-uniformen rondliepen. Het mocht meebetalen en bepalen bij dat boek van die belg.

    Nu die tentoonstelling in het Rijks! Wat een ongelooflijke marketingmachine!! Van onze belastingcenten? Of die van de Papua’s??

    1. Agreed.
      Ik heb inmiddels meerdere negatieve recensies op dat propaganda boek Revolusi van Van Reybrouck achtergelaten.
      Ik stel voor dat iedereen dat doet!
      Do Not allow the Indonesian Nationalist lobby to silence victims or spread Nationalist propaganda lies.

      Promote liever het boek van Soe Tjen Marching : The end of silence.
      To raise awareness on the manipulation of history and structural human rights violations currently happening in Indonesia.
      #EndTheSilence

  2. Hulde aan FIN om hier werk van te maken. Hoog tijd om afscheid te nemen van de dociele houding van “ Sudah laat maar …” en eens voor onszelf op te komen!

  3. In ieder ander land zou deze engnek met pek en veren het land worden uitgezet, maar Nederland seponeert justitie juist een aangifte tegen iemand die de grootste massamoord op Nederlanders ontkent. Krankzinniger dan dit kan het niet

  4. Openlijk een loopje nemen met de historische werkelijkheid door misdaden tegen de menselijkheid te ontkennen en daarmee nog levende slachtoffers op hun ziel te trappen. Je moet maar durven. Nederland zou eindelijk eens op moeten komen voor haar eigen mensen en zich luid en duidelijk tegen dit soort walgelijke misdaden uitspreken. Wat dat ook mag betekenen voor de handelsbetrekkingen. Het is nu wel een keer genoeg geweest met die provocaties vanuit Indonesië.

  5. Het OM is compleet ongeloofwaardig en vooringenomen
    Wat zijn dit voor een soort mensen ?? D66 ??
    Vooral Nederlanders een schuldgevoel inprenten ( machtsvertoon)
    Een paradijs creëren voor de drugs criminaliteit

    Voel me meer en meer onveilig in dit land

    Rechtstaat voor WIE ???

  6. Dit openbaar ministerie maakt zich met deze beslissing volkomen ongeloofwaardig. Wat een ongelooflijke schande

  7. Ik heb die sepotbrief van het OM gelezen en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze beslissing op zeer zwakke juridische gronden tot stand is gekomen. Als ik jullie was zou ik een Wob-verzoek indienen zodat we allemaal kunnen zien wat hier op ambtelijk en ministerieel niveau over is gewisseld. Dit zaakje stinkt

  8. Een genocide is per definitie de ontzegging van het recht van bestaan aan een welbepaalde groep mensen. Dit is exact waar het tijdens de Bersiap om draaide: aan de Indische Nederlanders werd dat recht van bestaan volkomen ontzegd. Had men de zaak op zijn beloop gelaten dan was er van de bevolkingsgroep der Indische Nederlanders geen sprake meer geweest. De Japanners hadden ook gedurende 4 jaar het land feitelijk “gekoloniseerd”. Met de hulp van onderdanige collaborateurs die na de val van Japan plotseling de moed vonden om “opstandeling” te worden en zich op wreedaardige en laffe wijze tegen de Indische Nederlandse te keren. Niet tegen het leger of de overheid, maar in massa tegen hulpeloze burgers. Wat drijft het OM om zoveel moeite te doen om deze harde realiteit te ontkennen ?

  9. Wacht even hoor: dus Marokkanen zijn zogenaamd een ras maar Nederlanders niet? Welke GroenLinks tut heeft dit bedacht?

  10. Het is jammer, dat het OM van verder onderzoek afziet. Maar Triyana heeft onbedoeld wel de Indische gemeenschap op de kaart gezet; die gemeenschap laat niet met zich sollen. Onlangs is het boek de Indische doofpot verschenen. Over de hoogste militaire leiding en de regering in Den Haag, die door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot stopten. Spin-off van dit boek kan een negatief sentiment over de Indische gemeenschap opleveren. Het is goed om als Indische gemeenschap van zich af te bijten. De NRC lezers hebben al gezien dat de inbox van die krant over onderwerp Bersiap ontkenning is ontploft. Voor degenen, die dat niet gelezen heb ik hieronder de tekst opgenomen. Met voorgaande schrijfster zou ik zeggen: Bersiap!!

    “NRC 15/1/22 Inbox van de redactie
    Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

    De term ‘Bersiap’ is te generaliserend om te gebruiken als naam voor de gewelddadige periode na de Japanse capitulatie, schreef de Indonesische historicus Bonnie Triyana afgelopen week. Het woord heeft een „sterk racistische lading” bovendien, aldus de gastcurator van het Rijksmuseum. Daarom wordt volgens hem bij de tentoonstelling Revolusi, Indonesië onafhankelijk de term niet als periode-aanduiding gebruikt.

    Meteen nadat het artikel maandag online stond liep onze mailbox vol. Zelden kregen we over één opiniestuk zoveel lezerspost – zonder uitzondering kritisch. Triyana heeft „als Indonesiër natuurlijk gelijk als hij de Bersiap tot non-existent verklaart”, schreef bijvoorbeeld Bob Lagaaij. Maar moet een museum dit soort namen „uitwissen”? „Het past Triyana als historicus […] niet om de bij de Nederlands-Indische gemeenschap wel sterk levende en traumatische ‘Bersiap-periode’ te bagatelliseren”, voegde Ricky Turpijn toe. Deed hij dat? „Tout comprendre, c’est tout pardonner”, citeerde Michael van der Lubbe Tolstoj. „Uiteindelijk bestaan menselijke waardigheid en barmhartigheid slechts op één niveau, dat van het individu. Dat lijkt me een vruchtbaarder benadering dan een symbolische strijd over […] een historische term.”

    Elke benaming van een periode is „een vereenvoudiging”, relativeert Pieter Stokvis. „Patriottentijd bijvoorbeeld.” Bersiap „zelf is zeker niet racistisch, tenzij je de kromme redenering hanteert dat de door slachtoffers gemunte term niet gebruikt mag worden, omdat die slachtoffers voorheen de toon aangaven of aan de touwtjes trokken”.

    Het duurde tot donderdag voordat het Rijksmuseum zich zelf in het debat stortte – en zich en passant min of meer van Triyana distantieerde. Toen was de toon al gezet. Een bloemlezing van de argumenten vindt u in deze bijlage.”

  11. De waarheid moet op tafel komen! Hier vindt schending van mensenrechten plaats! Negationisme is ontoelaatbaar,temeer daar levende mensen daarbij betrokken zijn. Wij, Nederlandse slachtoffers ( Indische Nederlanders, Molukkers, Chinezen, zij zijn Nederlanders!), mogen niet accepteren dat wij door deze heer en zijn volgers( want er komt nog veel meer…) tot RACISTEN worden bestempeld.
    Geschiedvervalsing mag maatschappelijk niet worden geaccepteerd. Ontwaak, Nederland!

    1. Geheel juist!Blijven doorvechten.Danilo Hendriksz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *