DEN HAAG (23 mei 2022) – Vandaag organiseert de Tweede Kamer deel 1 van de hoorzitting over het eenzijdige Indië-onderzoek. Sprekers zijn onder andere vertegenwoordigers van het Veteranen Platform, het Veteraneninstituut, het Comité 4 en 5 mei, de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Rémy Limpach, Thijs Brocades Zaalberg (beiden betrokken bij het Indië-onderzoek), Mart de Kruif, Bersiap-ontkenner Bonnie Triyana en de Indonesische ambassadeur.
De hoorzitting is via deze link live te volgen.
Update 23 mei 2022 11:30u:
“Het Indië-onderzoek is eenzijdig en leest als een persiflage”. Dat zegt de directeur van het Nederlandse Veteraneninstituut (Vi) en brigadegeneraal, Paul Hoefsloot, na afloop van de hoorzitting die de Tweede Kamer over de thematiek organiseerde. Hoefsloot doelt daarbij met name op de bewering dat Indië-veteranen eerder het publieke debat stelselmatig hebben tegen gehouden. Volgens Hoefsloot mist het onderzoek bovendien context door niet tot nauwelijks aandacht te schenken aan het geweld van Indonesische zijde (tijdens de Bersiap) en aan de dingen die Nederlandse militairen goed hebben gedaan. “Alle nog levende Indië-veteranen en hun achterbannen voelen zich door dit onderzoek weggezet als oorlogsmisdadiger” vertelt Hoefsloot.
“Het Indië-onderzoek beperkt zich tot vooringenomen perspectief van de betrokken onderzoekers”. Dat zegt de voorzitter van het Veteranen Platform (VP) en luitenant-generaal b.d., Hans van Griensven. “Het staat nergens op papier, maar ik heb er aanwijzingen voor dat de onderzoekers van begin af aan hebben willen aantonen dat Nederland heel veel extreem geweld heeft gebruikt. Ze willen het perspectief doen kantelen” zet Van Griensven uiteen.
Update 23 mei 2022 14:00u:
Wybren van Haga (BVNL) boycot de hoorzitting, nu de Tweede Kamer twee notoire Bersiap-ontkenners blijkt te hebben uitgenodigd. “Deze invitatie is de zoveelste klap in het gezicht van de Indische gemeenschap en markeert een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis” aldus Van Haga, die zegt te walgen van de uitnodiging. Van Haga heeft inmiddels Kamervragen aangekondigd.
Update 23 mei 2022 15:00u:
Minister-president Mark Rutte buigt opnieuw voor antikoloniale activisten door de historische term Bersiap in het verdomhoekje te zetten. De premier is van plan de term alleen nog ’tussen aanhalingstekens’ te gebruiken. Dat meldt De Telegraaf. Het is een nieuwe poging om de herinnering aan Indonesische gruweldaden tegen (Indische) Nederlanders weg te moffelen.
Update 23 mei 2022 16:15u:
Op verzoek van de Indonesische ambassadeur Mayerfas was de hoorzitting voor het gedeelte waarin hij sprak geheim. Na afloop van deze geheime sessie weigerde de Indonesische ambassadeur ieder commentaar. Het blijft daardoor onduidelijk waarom het gedeelte met de ambassadeur in het geheim moet plaatsvinden is onbekend. Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) verliet voor deze sessie de hoorzitting. “Ik respecteer zijn (van de ambassadeur, red.) wens, maar ik wil dat rondetafelgesprekken in alle openheid kunnen worden gevoerd” schrijft Van der Plas op
Update 24 mei 2022 12:30u:
“Het lijkt een beetje op het geval Poncke Princen”. Dat zegt Wybren van Haga (BVNL) vandaag bij omroep Ongehoord Nederland in een reactie op het nieuws dat de Tweede Kamer twee Bersiap-ontkenners heeft uitgenodigd voor een hoorzitting over het eenzijdige Indië-onderzoek. Van Haga noemt de uitnodiging “weerzinwekkend” en “een grote klap in het gezicht van de veteranen en van de slachtoffers”. Gisteren maakte Van Haga al bekend dat hij de hoorzitting daarom boycot