DEN HAAG (30 mei 2022) – Vanaf 13u organiseert de Tweede Kamer deel 2 van de hoorzitting over het eenzijdige Indië-onderzoek. Sprekers zijn onder andere vertegenwoordigers van ARQ, Federatie Indische Nederlanders, Indisch Platform, Indisch Platform 2.0, Maluku4Maluku, Moluks Historisch Museum, Stichting Pelita, Bersiap-ontkenner Jeffry Pondaag en een advocaat en zoon van een dienstweigeraar.
Meer informatie over deel 1 vindt u hier.
Update 30 mei 2022: 14:30u:
Hans Moll heeft zojuist forse kritiek geuit op het grote Indië-onderzoek, dat hij eenzijdig en partijdig noemt. Moll pleit voor een hernieuwd onderzoek naar de Bersiap.
Update 30 mei 2022: 15:30u:
Silfraire Delhaye van het Indisch Platform (IP) is zeer kritisch op het Indië-onderzoek. Volgens Delhaye zijn de Indië-onderzoekers Rémy Limpach en Gert Oostindie bevooroordeeld en hadden zij nooit bij het onderzoek moeten worden betrokken.
Update 30 mei 2022 16:00u:
Ook Molukkers in Nederland zijn niet te spreken over het eenzijdig Indië-onderzoek. “De Bersiap wordt niet goed uitgediept” aldus Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. Reawaruw noemt het verder “ongepast” dat Bersiap-ontkenners spreektijd kregen in de Tweede Kamer.
Update 30 mei 2022 16:30u:
Hans Moll van Federatie Indische Nederlanders (FIN) is zeer kritisch op het grote Indië-onderzoek, dat hij eenzijdig en partijdig noemt. Moll vindt het onbegrijpelijk dat premier Mark Rutte naar aanleiding van het onderzoek de historische term Bersiap “controversieel” heeft verklaard. Rutte zegt het begrip alleen nog “tussen aanhalingstekens” te zullen gebruiken. Daarmee kiest de premier de zijde van Bersiap-ontkenners, concludeert Moll.
Update 30 mei 2022 16:45:
Peggy Stein van het Indisch Platform 2.0 (IP 2.0) is niet te spreken over premier Mark Rutte die de Bersiap “controversieel” heeft verklaard en de historische term alleen nog ’tussen aanhalingstekens’ wil gebruiken. “Rutte leeft op een andere planeet” zegt Stein.
Update 30 mei 2022 17:00u:
Cees Somers van onderzoekscollectief Aurore laat geen spaan heel van het “eenzijdige en onvolledige” Indië-onderzoek. Volgens Somers is van meet af aan “gericht” naar een conclusie toegewerkt met als doel het “staande narratief” te doen kantelen.
Update 30 mei 2022 17:30u:
De woede en afkeer van het in februari gepresenteerde onderzoek naar de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië is nog niet gesust. Voor de tweede week op rij kraken betrokkenen het rapport en de ’premature’ excuses van premier Rutte. Dat schrijft De Telegraaf.