DEN HAAG (31 mei 2022) – Pelita noemt de ophef over het wijzigen van de Nationale Dodenherdenking “een witte Nederlandse discussie”. Dat laat directeur Rocky Tuhuteru weten. Tuhuteru reageert daarmee op de commotie die is ontstaan nadat bekend werd dat het Comité 4 en 5 mei het officiële memorandum heeft uitgebreid. Sinds dit jaar vallen daaronder ook Indonesiërs, die tijdens de dekolonisatie van voormalig Nederlands-Indië vochten voor de toenmalige vijand. Tuhuteru zegt de Indonesiërs niet als toenmalige vijand te beschouwen. Ook vindt hij dat er discussie moet worden gevoerd over het herdenken van Duitsers en Japanners op 4 mei.
Het herdenken van Duitse, Indonesische en Japanse doden staat op gespannen voet met de Nederlandse slachtoffers die traditioneel op 4 mei worden herdacht. Dat het comité nu toch officieel “alle Nederlandse en Indonesische (cursiefgedrukt, red.) slachtoffers” herdenkt leidt dan ook tot ergernis en zelfs Kamervragen. Onder “alle Indonesische slachtoffers” vallen immers ook Indonesiërs die vochten voor de toenmalige vijand, waaronder oorlogsmisdadigers, zo stelen critici. Het comité ontkent dat laatste. De aanpassingen liggen onder (Indische) Nederlanders zeer gevoelig, omdat deze groep zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als de daaropvolgende Bersiap zwaar heeft geleden onder Japanse én Indonesische terreur.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden (Indische) Nederlanders, onder het motto “Azië voor Aziaten”, vervolgd door Japan en samenspannende Indonesiërs. In totaal zouden er naar schatting 25.000 Nederlanders in de beruchte jappenkampen of anderszins in gevangenschap zijn omgekomen. Het aantal Buitenkampers dat de oorlog niet heeft overleefd is onbekend. Ook na de capitulatie van Japan zaaiden Indonesische (para-)militaire organisaties en bendes dood en verderf onder (Indische) Nederlanders vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Ditmaal was het adagium “Indonesië voor Indonesiërs”. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap door Indonesiërs is vermoord is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.
Tuhuteru zegt de Indonesiërs desalniettemin niet als de toenmalige vijanden te beschouwen. “Ik spreek niet over hullie en zullie. Ik spreek niet over wij en zij” aldus de Pelita-directeur. Hij noemt de ophef over het herdenken van slachtoffers van de toenmalige vijand “een witte discussie” en vindt dat er ook discussie moet worden gevoerd over het herdenken van Duitsers en Japanners op 4 mei. Het is al jaren een publiek geheim dat het ooit Indische Pelita is losgezongen van de Indische gemeenschap, maar dat de welzijnsorganisatie nu naast het herdenken van Indonesiërs ook openlijk pleit voor een discussie over het herdenken van Duitsers en Japanners zal voor velen tot voor kort toch voor onmogelijk zijn gehouden.
Dit is echt bij de beesten af. En dat voor een directeur van het “Indische” Pelita. Deze griezel kan beter vandaag nog aftreden.
Ik word hier fysiek onpasselijk van. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze meneer met droge ogen zulke vreselijke teksten oplepelt?
Schokkend
Respectloos die Tuhuteru…
Die simplistische hullie/zullie opmerking slaat duidelijk op hemzelf.
Als iemand een groep buiten spel zet dan is Tuhuteru dat wel.
De logica om op het laatste moment maar even expliciet Indonesiërs te gaan herdenken ontbreekt.
Er werd dit jaar feitelijk meer aandacht gegeven aan Indonesiërs (zonder te weten welke dan precies) dan aan de Joodse vervolging.
En dan niet eens weten over welke indonesiers men het heeft?
De zogenaamd nobele vrijheidsstrijders oftewel laffe baby moordenaren= Pemudas?
Sorry maar dit is echt te kwalijk en DUBIEUS.
Bijzonder kwalijke incompetentie en hypocrisie.
Niet te bevatten dit. En u zegt het goed: “Pelita: een ooit Indische organisatie”. De journalist hier is toch ook Indische Nederlander? Waarom doet die Tuhuteru dan net alsof zijn voorouders net als Molukkers inheemsen zijn uit voormalig Nederlands-Indië? Wat is dit voor idioterie?
Walgelijk!