DEN HAAG (14 juni 2022) – “Het begrip genocide heeft een specifieke juridische betekenis die niet per definitie geldt voor elke periode waarin sprake is geweest van extreem geweld”. Dat is het antwoord van premier Mark Rutte op een vraag van Simone Kerseboom (FvD), of hij in navolging van de Bersiap ook “andere genocidale acties” tussen “aanhalingstekens” wil plaatsen. Daarmee lijkt de minister-president vraagtekens te plaatsen bij het genocidale karakter van de Bersiap.
Dat is opmerkelijk, want volgens diverse historici was de Bersiap op onderdelen wel degelijk genocidaal van aard. Het gaat daarbij om internationaal toonaangevende historici als William Frederick en Robert Cribb. Zelfs de zeer uitgesproken pro-Indonesische Remco Raben benadrukt de “genocidale boventoon” van de Bersiap. Ook Mary Somers Heidhues spreekt, specifiek met betrekking tot de massamoorden op Chinezen, over “genocidale incidenten”. Waarom de premier dan toch vraagtekens plaatst bij het genocidale karakter van de Bersiap is onduidelijk. Rutte lijkt sowieso niet zoveel met de Bersiap te hebben, want tot ontsteltenis van slachtoffers en nabestaanden kondigde hij eerder al aan het historische begrip voortaan alleen nog ‘tussen aanhalingstekens’ te willen gebruiken. Volgens Rutte zou de term “ter discussie” staan.
Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders door Indonesiërs op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het was tegen deze achtergrond dat Nederland in 1947 besloot om in Nederlands-Indië de Krijgsmacht grootschalig in te zetten – ook wel eufemistisch bekend als de Politionele Acties – en zo de “rust en orde te herstellen”.
Lees het antwoord van Rutte via deze link.
Over de Politionele Acties zei de premier eerder dit:
Update 15 juni 2022 18:31u:
Kamerlid Simone Kerseboom (FvD) heeft nieuwe Kamervragen aangekondigd, nu minister-president Mark Rutte vraagtekens lijkt te plaatsen bij het genocidale karakter van de Bersiap. Opvallend, want binnen de wetenschap is brede consensus over het feit dat de Bersiap op onderdelen genocidaal van aard was. Op Twitter noemt Kerseboom het dan ook “opmerkelijk dat notabene een “historicus” aan post-koloniaal geheugenverlies lijdt”.
Zum kotzen!
Hij is Oost-Indisch doof en een huichelaar en plaatst vraagtekens bij genocide karakter van de Bersiaptijd Misselijk makend.
Het wordt tijd dat Rutte verdwijnt uit de politieke arena. Als minister president werd het van boegbeeld tot een zielige vergeetachtige‼️liegende “leider” van een kabinet met weinig daadkracht. Komt daarbij dat hij niet schroomt beledigende uitspraken te doen over bevolkingsgroepen en gebeurtenissen en daarnaast de Sinterklaas uithangt in het buitenland dan wordt het echt tijd dat deze clowneske figuur een ander baantje moet zoeken. Zal wel geen probleem voor hem worden want er zijn genoeg baantjes waar je nog steeds kan liegen en bedriegen. Een getuigschrift is niet nodig want hij heeft genoeg sporen in de loop der tijd achtergelaten. En volg je het nieuws dan weet je genoeg.
Wat zou ik graag eens willen praten met Marc Rutte. Ik zou hem alles kunnen vertellen. Alles wat ik uit de eerste hand gehoord heb. En mijn boek ,De Witte Anjer, willen aanbieden. Het verhaal van mijn vader.
Agnès Laurey
Verschrikkelijk. Wat een griezel.
Deze man is totaal de weg kwijt. Wat een aanfluiting. En dat voor iemand met een Indische familiegeschiedenis. Belachelijk. Om te janken zo slecht dit.
Wat een ongelooflijke schoft is het ook