DEN HAAG (22 december 2022) – De Haagse gemeenteraad heeft zojuist ingestemd met een motie van raadslid Ricard de Mos (Hart voor Den Haag), waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen een gedenkplek voor de slachtoffers van het gruwelijke Indonesische geweld tijdens de Bersiap te realiseren. Daarmee is de Weduwe van Indië ruim 67 jaar na de Indonesische massamoord op (Indische) Nederlanders de eerste gemeente in Nederland met een blijvend eerbetoon voor de (Indisch-)Nederlandse slachtoffers van Indonesisch racisme en terreur.
Begin 2022 probeerde De Mos het ook al, maar toen bleek er onvoldoende steun in de gemeenteraad. Alhoewel burgemeester Jan van Zanen (VVD) ook nu weer voor de plannen ging liggen, haalde de motie dankzij steun van D66, FvD, VVD en de Haagse PVV deze keer wel een meerderheid.
Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode, waarvan de hoogtijdagen in ieder geval in de steden liep vanaf september 1945 en begin 1946, zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit.
Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere bevolkingsgroepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
Ontroerend. Ik kan niet anders zeggen. Wat een prachtig gebaar naar al onze slachtoffers.
Bedankt meneer Mos voor uw inzet.
Eindelijk na 67 jaar is het u gelukt.
Nogmaals dank.
Als kind van ouders die ternauwernood diverse aanslagen van merdeka gillend tuig hebben overleefd ontroert mij dit nieuws. Dit monument had er lang geleden al moeten zijn, maar het is goed dat het er nu eindelijk komt. Alle complimenten voor Richard de Mos en zijn vasthoudendheid. Wij Indischen zijn u dankbaar
Bedankt Richard! Eindelijk erkenning!
Naast de onwetendheid rond het slavernijverleden, moet ook deze periode van de geschiedenis onderwezen worden! Excuses van de Indonesische regering zullen we nooit krijgen, maar een monument geldt zeker als bewijs!
Dank dank dank! Julia
Geweldig! Ik kan het nog steeds niet geloven
Een kleine maar wel concrete overwinning. Wat een respectloos en hufterig “advies” weer van zo’n onverschillige Burgemeester.
Hopelijk dat de geschiedvervalsing vanuit Jakarta (door figuren als Triyana etc.) in Nederland iig niet langer door zal gaan (!)
Dat de feiten ooit allemaal boven tafel komen. Want zolang Indonesie oorlogsmisdadigers zoals Sutomo blijft “vereren” zal er geen gerechtigheid zijn.
Eindelijk een gedenkplek voor de slachtoffers van het geweld door de indonesiërs tijdens de Bersiap – periode in het voormalige Nederldands- Indië. Met dank aan raadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag), die zich heeft ingezet voor de Indo-gemeenschap. Trimat Kasih Richard..
Top, dat het je gelukt is
Beste Ricard de Mos,
BEDANKT.
mvrgr.
Co Dees
Dit heeft 67 jaar te lang geduurd, maar beter laat dan nooit. Alle lof voor De Mos!