DEN HAAG (18 april 2023) – De organisatie achter de jaarlijkse Indiëlezing denkt na over een andere naam voor het evenement. Dat heeft het Indisch Herinneringscentrum (IHC) bekend gemaakt. Het nieuws volgt op de storm van kritiek rondom de laatste Indiëlezing. Uit een analyse van de themakeuzes van de afgelopen jaren bleek dat de organisatoren de Indiëlezing sluipenderwijs hebben verindonesiseerd. Welke naam het nieuwe event zal voeren is nog onbekend.
In een officiële verklaring gaat het IHC niet in op de ophef, maar bronnen rondom het centrum laten weten dat het commentaar wel degelijke mede aanleiding is geweest de lezing te hernoemen. “Het Indisch Herinneringscentrum heeft bij al zijn activiteiten – zo ook bij de programmering – aandacht voor meerstemmigheid. Onderwerpen kunnen ons inziens het beste vanuit meerdere perspectieven belicht worden. Daarbij leven wij ook in een tijd waarin ‘words matter’. Woorden doen ertoe. En ook daar gaan wij bewust mee om. Het is tevens de reden dat wij willen nadenken over een meer inclusieve naam voor deze Indiëlezing, zodat de naam ook beter de lading dekt”. Welke naam het nieuwe evenement zal voeren is nog onbekend.
De Indiëlezing bestaat inmiddels 12 jaar en kwam er ooit op initiatief van de Amsterdamse afdeling van het Comité 4 en 5 mei. Tegen die achtergrond doet de themakeuze de laatste jaren nogal merkwaardig aan. Zeker dit jaar, toen bleek dat de organisatie had gekozen om de volledige lezing aan zogenaamde koloniale ‘roofkunst’ te wijden. Het gaat dan niet om kunst die op grote schaal tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap door Japanners en Indonesiërs van (Indische) Nederlanders werd ontvreemd, maar om “kostbare voorwerpen” die “in de koloniale periode […] naar Nederland [zijn, red.] gebracht”. Waarom dit onderwerp op uitgerekend de Indiëlezing moest worden behandeld is onduidelijk en zorgde onder Indische Nederlanders voor gefronste wenkbrauwen.
De lezing is overigens niet het eerste evenement dat steeds meer een Indonesische signatuur wordt opgedrongen. Vorig jaar paste het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook al het officiële memorandum, over wie we tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken, aan naar “alle Indonesische slachtoffers”. Daar vallen ook Indonesiërs onder die vochten voor de toenmalige vijand, waaronder oorlogsmisdadigers. De Nationale Indiëherdenking onderging een vergelijkbaar lot, toen een paar maanden later het bestuur besloot de Indonesische ambassadeur een prominente rol te geven tijdens de officiële ceremonie. Ook in het IHC is het vaak Indonesië dat de klok slaat. Voorlopig dieptepunt was de expositie ‘Vechten voor Vrijheid’, waarin het Bersiap-geweld gepleegd door Indonesiërs werd aangeduid als verzet en werd vergeleken met het verzet tegen Nazi-Duitsland en Japan.
Men moet het Indisch Herinneringscentrum gewoonweg boycotten, niet meer bezoeken noch bijwonen van allerlei GEMANIPULEERDE lezingen en exposities die de waarheid verdraaien!. Zonde van al dat subsidiegeld, de huidige tendens was reeds vanaf de heropening zichtbaar!
Hulde voor al die mensen die zijn opgestaan tegen dit ongekende onrecht
Stukje bij beetje wordt een door samensmelting ontstane cultuur weggevaagd.
HET IHC is niet mijn herdenkingscentrum voor mijn Indische roots. Gewoon opdoeken die tent. Het geld dat ze van de overheid krijgen is bestemd voor mijn indoroots te herdenken en niet van die manipulerende corrupte indonesie.Ik was erbij tijdens de jl. lezing in Amsrtedam en het was een grote indonesie show. En op de reacties van het publiek reageerde mevr. Van Genugten ( de directrice ) met de woorden”dat de indos maar eens divers moeten gaan denken”. Mijn ogen zijn helemaal open gegaan bij haar opmerking en denk nu dat er met haar woorden te gebruiken , diverse indos zijn. Indos die echte Indos zijn en trots zijn op hun afkomst en hun geschiedenis. En zogenaamde indos zoals jij die eigenlijk niet Indo willen zijn maar belanda. Eigenlijk een halfbloedje met een minderwaardigheidscomplex en een lage zelfbeeld. Ga lekker wat anders doen maar je bent geen toonbeeld voor indisch zijn. Je weet van de hoed en de rand van het Indo zijn. Ga je schamen toetie…bahh