DEN HAAG (30 mei 2023) – De Tweede Kamer blijft tegen een individuele financiële tegemoetkoming voor nabestaanden van militairen en ambtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederland-Indië werkten. Een meerderheid stemde tegen moties van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL), die opriepen tot een nieuwe zogeheten ‘backpay‘-regeling.
“Een keiharde- en zoveelste – klap in het gezicht van de Indische- en Molukse gemeenschap,” aldus Van Haga, die geen goed woord over heeft voor de partijen die tegen hebben gestemd. “Je vraagt je af waar hun morele kompas is?”
Vandaag werd er hoofdelijk gestemd over twee voorstellen van Van Haga om toch tot een regeling voor de nabestaanden te komen. Toen ook die werden verworpen, met 68 tegen 61 stemmen, werd er opnieuw geschreeuwd vanaf de publieke tribune. “En die emoties begrijpen wij volkomen. Hoe haal je het in je hoofd om de meestal hoogbejaarde weduwen en andere nabestaanden niet te compenseren voor het loon en het pensioen dat hun dierbaren zijn misgelopen?”, aldus Van Haga die zich al langer inzet voor de Indische- en Molukse zaak.
De Backpay maakt onderdeel uit van de zogenoemde ‘Indische Kwestie’; een verzamelterm voor uitblijvend rechtsherstel van diverse bevolkingsgroepen uit voormalig Nederlands-Indië, waaronder (Indische) Nederlanders. Een onderdeel van de Indische Kwestie is het niet-betaalde salaris en soldij van voormalig Nederlandse ambtenaren en militairen voor hun dienstperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, de zogenoemde Backpay. Volgens de Nederlandse Staat zou deze claim zijn overgeheveld aan gewezen vijand Indonesië, die als ‘rechtsopvolger’ van voormalig Nederlands-Indië zou moeten gelden. Die lezing is brisant, niet alleen omdat de latere Indonesische machthebbers tijdens de Tweede Wereldoorlog met Japan collaboreerden, maar ook omdat Indonesiërs tijdens de Bersiap vele duizenden Nederlanders hebben vermoord. Daarmee houdt Nederland bovendien de twijfelachtige eer hoog het enige land ter wereld te zijn dat, over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, nooit loon of soldij heeft betaald aan al haar ambtenaren en militairen.
Trots op Haga!
De Nederlandse Staat zijn en blijven WANBETALERS zolang zij de 3,5 jaar achterstallig salaris van de KNIL’ers en Ambtenaren, die zij als Japanse-dwangarbeider(1942-1945) voor de Nederlandse vlag als krijgsgevangene hebben uitgezeten. Zij zijn als Slaven behandeld en dat je als KNIL’er trouw hebt gediend om de Nederlandse Schatkist te spekken in de Koloniale tijd. Er is genoeg Geld op de Bank om dit Recht op te lossen. Zij hebben gestreden of zijn voor niets gesneuveld voor de Nederlandse Vlag. Koningin Wilhelmina , Koning Willem Alexander en Mark Rutte, dankt voor jullie empathie. Na 78 jaar nog steeds niet opgelost. Hoe trouw moet je nog voor de Nederlandse vlag zijn. KNIL staat voor “KONINKLIJK NEDERLANDS Indisch Leger”. Hoe boos moet/mag je nog zijn na deze stemming?…😡😡🤬🤬