DEN HAAG (6 juni 2023) – De coalitiepartijen hebben zojuist ook tegen een nieuwe motie van Caroline van der Plas (BBB), voor een finale Backpay-regeling voor alle gedupeerden tot en met de tweede generatie, gestemd. Daarop verlieten mensen op de publieke tribune demonstratief de zaal.
Van de Plas kwam met de motie in de week dat de coalitie voor de tweede keer op rij een Backpay–regeling voor weduwen had weggestemd. Daarover ontstond grote commotie op de publieke tribune. De gemoederen raakten dusdanig verhit, dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp de stemmingen stillegde om de tribune te laten ontruimen. Het publiek kreeg daarop applaus van de fracties van BBB, BVNL, FvD, Ja21 en PVV, die juist voor een regeling zijn.
De Backpay maakt onderdeel uit van de zogenoemde ‘Indische Kwestie’; een verzamelterm voor uitblijvend rechtsherstel van diverse bevolkingsgroepen uit voormalig Nederlands-Indië, waaronder (Indische) Nederlanders. Een onderdeel van de Indische Kwestie is het niet-betaalde salaris en soldij van voormalig Nederlandse ambtenaren en militairen voor hun dienstperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, de zogenoemde Backpay. Volgens de Nederlandse Staat zou deze claim zijn overgeheveld aan gewezen vijand Indonesië, die als ‘rechtsopvolger’ van voormalig Nederlands-Indië zou moeten gelden. Die lezing is brisant, niet alleen omdat de latere Indonesische machthebbers tijdens de Tweede Wereldoorlog met Japan collaboreerden, maar ook omdat Indonesiërs tijdens de Bersiap vele duizenden Nederlanders hebben vermoord. Daarmee houdt Nederland bovendien de twijfelachtige eer hoog het enige land ter wereld te zijn dat, over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, nooit loon of soldij heeft betaald aan al haar ambtenaren en militairen.
Schaamteloos! Ze kwamen naar de Oost om religie en beschaving te brengen..
Mijn grootvaders, vader en ooms, hebben hun leven gewaagd en gegeven voor vorst en vaderland. En dit is wat zij er voor terug kregen: niets!
Zelfs de door het Rode Kruis gedoneerde kleding is in rekening gebracht! De VOC mentaliteit, daar mag je trots op zijn!
Rutten en kornuiten moeten zich diep schamen. Niet alleen is onze waardigheid afgenomen, maar ook ons bestaansrecht.
Het gaat om ambtenaren en oud-militairen die in dienst waren van het Indische gouvernement. In tegenstelling tot bijv krijgsgevangen personeel van de Koninklijke Marine in de Japanse kampen. Als rijksamtenaren kreeg deze laatste groep wel volledig uitbetaald na de oorlog.
Dat het hier zou gaan om ambtenaren en oud-militairen die in dienst waren van het Indisch gouvernement is een argument van de regering om de salarissen niet uit te betalen. De ambtenaren en oud-militairen werkten en vochten vóór Nederland. Niet voor het Indisch gouvernement. Dat is een nogal gekunstelde suggestie. Een kulargument. En al zouden ze officieel in dienst zijn geweest van dat gouvernement, dan nog was dat gouvernement onderdeel van NEDERLAND. Nederlands-Indië was een kolonie en het KNIL werd direct aangestuurd vanuit het Ministerie van Koloniën.