DEN HAAG (29 juni 2023) – De controversiële schrijver Reggie Baay spreekt tijdens aankomende Nationale Indiëherdenking in Den Haag. Dat laat de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 weten. Dat Baay bij het Indisch Monument spreekt is, vanwege zijn radicale standpunten, niet onomstreden. Daarmee is er opnieuw deining rondom een herdenking waar eigenlijk slachtoffers centraal zouden moeten staan.
Eerder dit jaar laat de nationale njai-nazaat het Nederlands Dagblad bijvoorbeeld nog optekenen dat het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) “met een valse opdracht werd gedwongen op zijn eigen mensen te schieten”. Ook stelt hij dat de Indonesiërs (?) “massaal bevrijd wensten te worden [van Nederland, red.]” en dat Soekarno “géén terrorist” zou zijn geweest. Hij zijn absurde beweringen, waarvoor Baay nooit enig bewijs heeft kunnen aandragen. Tegelijkertijd rept Baay met geen woord over de Bersiap, de periode waarin het KNIL moest optreden om de Indonesische moordpartijen te stoppen, of de talloze dwangarbeiders die door een collaborerende Soekarno de dood zijn ingejaagd. Dat de herdenkingsorganisatie nu juist hem naar voren schuift geeft dan ook te denken.
Het is overigens niet de eerste keer dat er discussie is rondom Stichting Herdenking 15 augustus 1945. Sinds het vertrek van oud-voorzitter Erry Stoové is de organisatie steeds vaker onderwerp van controverse. Critici hekelen met name de steeds verdere “verindonesisering” van de herdenking. Zo haalde de nieuwe voorzitter Thom de Graaf vorig jaar de woede van veel Indische Nederlanders op de hals door, zonder overleg met slachtoffers of nabestaanden, de Indonesische ambassadeur tijdens de ceremonie een prominente rol te geven. Ook werd de vaandelmars van het Van Heutsz –regiment uit de live-uitzending geschrapt en verdween de voor hen zo kenmerkende groene junglehoed. Daarmee lijkt De Graaf gezwicht voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten, die eerder daags voor de herdenking een aanslag pleegden op het Indisch Monument.
Het is dit jaar precies 78 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Daarmee eindigde officieel de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders in gevangenschap om het leven gekomen. Hoeveel doden er onder de Buitenkampers zijn gevallen is onduidelijk. Ook het aantal doden onder de inheemse bevolking is onbekend. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 overigens geen einde van oorlog, want niet kort daarna brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië.
Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.0 00 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap. Het was tegen deze achtergrond dat Nederland in 1947 besloot om in Nederlands-Indië de Krijgsmacht grootschalig in te zetten – ook wel eufemistisch bekend als de Politionele Acties – en zo de “rust en orde te herstellen”.
Krankzinnig. Mijn nekharen gaan hiervan overeind staan
Mafklapper eerste klas
Ik heb mijn lidmaatschap van de herdenking opgezegd. Er zijn onoverbrugbare besluiten genomen door mensen podium te geven die de verschillen tussen de gedenkers en de Indonesische kant van weleer zo’n geweldspiraal aangedaan hebben dat samen gedenken onmogelijk is geworden op zo’n moment van 15 augustus. Ik begrijp niet dat er niet meer respectvol wordt omgegaan met mensen die geleden hebben. Wij zijn witte voetjes aan het halen bij destijds de ‘tegenpartij ‘ en aan het slijmen. Ook blijft zo de elitaire laag en de politiek die hier goud verdiend hebben in Indonesië over de ruggen van de ‘gewone’ man buiten schot die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van deze ellende. Zo zal ook de toeslag affaire eindigen net als de ‘back payment ‘ voorvechters.
Verschrikkelijk om te zien hoe onze herdenkingen worden gekaapt door extreemlinks tuig.
Krankzinnig. Reggie en De Graaf zouden de eer aan zichzelf moeten houden. Dit word met de dag genanter.
Hoe verzinnen ze het? Onze slachtoffers zijn nergens meer veilig.
Misdadig dit
Vind je het gek met welgeteld 1 Indo in dat bestuur! De stichting 15 augustus 1945 zou zich de ogen uit de kop moeten schamen
Schaamteloos om zelfs op onze herdenking onze slachtoffers op hun ziel te trappen. Respectloos!
Die Thom De Graaf ontmantelt doodleuk onze herdenking. Wat doet die man daar?
Tijd dat die walgnekken uit het bestuur eens gaan wieberen
Zum kotzen!
Wat een schoft