DEN HAAG (14 augustus 2023) – Vandaag heeft de Staten-Generaal traditiegetrouw de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij de besloten herdenking legden de voorzitters van de Staten-Generaal kransen bij de bronzen Indische plaquette in de tijdelijke Tweede Kamer.
De herdenking bij de Indische plaquette begon om 11.00 uur met een toespraak van Thom de Graaf, de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Vervolgens sprak Ronald Poetiray namens de Molukse gemeenschap. Na de toespraken legden de Kamervoorzitters Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn en de voorzitter van de stichting een krans, gevolgd door een minuut stilte. Naast de voorzitters wonen ook partijpolitici en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties de plechtigheid bij.
Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog in Azië werden (Indische) Nederlanders, onder het motto “Azië voor Aziaten”, vervolgd door Japan en samenspannende Indonesiërs. In totaal zouden er naar schatting 25.000 Nederlanders in de beruchte jappenkampen of anderszins in gevangenschap zijn omgekomen. Het aantal Buitenkampers dat de oorlog niet heeft overleefd is onbekend.
Ook na de capitulatie van Japan zaaiden Indonesische (para-)militaire organisaties en bendes dood en verderf onder (Indische) Nederlanders vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Ditmaal was het adagium “Indonesië voor Indonesiërs”. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap door Indonesiërs is vermoord is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.Aansluitend spreekt Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Ook na de capitulatie van Japan zaaiden Indonesische (para-)militaire organisaties en bendes dood en verderf onder (Indische) Nederlanders vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Ditmaal was het adagium “Indonesië voor Indonesiërs”. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap door Indonesiërs is vermoord is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
Geen Indonesische ambassadeur bij onze indieherdenking. Zij hebben onze ouders en voorouders teveel kwaad gedaan.