DEN HAAG (17 augustus 2023) – Indonesië moet de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die Indonesiërs tijdens de Bersiap tegen onder andere (Indische) Nederlanders hebben begaan, erkennen. Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft Indonesië daartoe opnieuw opgeroepen.
De oproep komt vandaag precies 77 jaar nadat de Republiek Indonesië werd uitgeroepen. De proclamatie zou later het startschot blijken van wat nu de Bersiap is gaan heten, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes die, vrijwel direct na de capitulatie van Japan, onder het adagium “Indonesië voor Indonesiërs”, dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Er zijn meerdere aanwijzingen dat Indonesische (para-)militaire functionarissen de moordpartijen op diverse plekken hebben aangestuurd. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is omgekomen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.
In tegenstelling tot Nederland heeft Indonesië nooit kritisch gereflecteerd op de door haar onderdanen gepleegde oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid jegens weerloze burgers. Het is de reden dat FIN vandaag opnieuw de Indonesische president oproept om alsnog erkenning en excuses aan te bieden aan Nederland. Tot op de dag van vandaag weigert Indonesië dit. Overigens maakte een deel van de Indonesiërs zich ook tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. (Indische) Nederlanders werden toen, onder het motto “Azië voor Aziaten”, vervolgd door Japan en samenspannende Indonesiërs. In totaal zouden er naar schatting 25.000 Nederlanders in de beruchte jappenkampen of anderszins in gevangenschap zijn omgekomen. Het aantal Buitenkampers dat de oorlog niet heeft overleefd is onbekend.