DEN HAAG (20 september 2023) – Belang van Nederland (BVNL) mikt in zijn verkiezingsprogramma op de Indische Nederlander. De partij van lijsttrekker en huidig Tweede Kamerlid Wybren van Haga wil onder andere dat de Indische Kwestie eindelijk wordt opgelost. Ook pleit BVNL voor eerherstel van generaal Simon Spoor en kapitein Raymond Westerling. “Zij worden onterecht weggezet als oorlogsmisdadigers, terwijl Spoor en Westerling een einde hebben gemaakt aan de gruwelijke Bersiap-periode, waarin genocide werd gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Molukkers en Chinezen” aldus Van Haga.
BVNL vindt dat het kabinet moet terugkomen op het besluit om geen financiële regeling te treffen voor Indische en Molukse weduwen van Nederlandse ambtenaren of militairen, die tijdens de Japanse bezetting de Staat dienden stelt Wybren van Haga. Ondanks moties van BVNL werd afgelopen mei duidelijk dat de regering geen financiële regeling wil voor Indische en Molukse weduwen van ambtenaren of militairen, die tijdens de Japanse bezetting in dienst waren van het Nederlands-Indisch gouvernement. “Onze inzet is om deze zogeheten Backpay regeling na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wél voor elkaar te krijgen. Daarbij is het dus van belang dat BVNL voldoende zetels krijgt.”
Hoewel de staatssecretaris in diverse gesprekken met de Stichting Japanse Ereschulden heeft erkend dat de uitspraak van de rechtbank Den Haag ‘pijnlijk’ is, komt hij met een hardvochtig nee als het gaat om het overgaan tot een individuele tegemoetkoming voor de ongelijke behandeling. “Pijnlijk en onbegrijpelijk voor de slachtoffers”, aldus Wybren van Haga.
Sinds 1945 zijn er diverse regelingen geweest die gericht waren op individueel en collectief rechtsherstel van de Indische en Molukse gemeenschap, waaronder de zogeheten Backpay-regeling waarbij ambtenaren en militairen die na de Tweede Wereldoorlog salaris of soldij waren mislopen, aanspraak konden maken op 25.000 euro. De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd te kijken of er ook een speciale Backpay-regeling voor weduwen van deze ambtenaren en militairen kon komen. Bij het instellen van deze regeling in 2015 was bepaald dat die regeling de laatste zou zijn die gericht was op individueel rechtsherstel. Onverkwikkelijk, omdat de Staat ook jegens de weduwen een ereschuld heeft. Want op de Staat der Nederlanden rust de natuurlijke verbintenis en morele plicht tot schadevergoeding, aldus BVNL. Deze natuurlijke verbintenis, ook al kan deze niet juridisch worden afgewogen vanwege verjaring, moet gezien de rol van de Staat in het maatschappelijke verkeer worden nagekomen. Vooral omdat het hier gaat om de vergoeding van schade ten gevolge van buitengewoon leed in een buitengewone situatie van een oorlog, zoals de rechtbank heeft onderkend.
En er is haast bij: de groep waar het om gaat wordt per dag kleiner. Van de eerste generatie oorlogsslachtoffers is nog maar een hele kleine groep in leven. Stichting Japanse Ereschulden schat in dat het gaat een paar duizend mensen. Als in ieder geval deze groep een bepaalde tegemoetkoming krijgt, dan neemt de Staat een belangrijke stap in het benodigde rechtsherstel. Het is nog niet te laat om recht te zetten wat in het verleden fout is gegaan. Deze groep voelt zich nu al 78 jaar tweederangsburger in Nederland. De lijn van BVNL is duidelijk: recht doen aan de Indische oorlogsslachtoffers die daar al veel te lang op moeten wachten.
Tenslotte pleit Van Haga in het BVNL-verkiezingsprogramma ervoor om zowel generaal Spoor als kapitein Westerling te rehabiliteren. “Zij worden weggezet als oorlogsmisdadigers, terwijl zij een einde hebben gemaakt aan de Bersiap-periode waarin genocide werd gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Molukkers en Chinezen,” aldus Van Haga, die ook nader onderzoek wil naar de Bersiap-periode. “Het onderzoek naar het geweld van Nederlandse militairen in de voormalige kolonie is veel te eenzijdig. Het enorme leed van verkrachting en moord door Indonesische opstandelingen wordt onder de tafel geveegd. Dat is onacceptabel!”
Ik weet niet of Haga’s intenties oprecht zijn, op het pluche zitten ten koste van de Indo’s da’s ook fijn 😆
Indische gemeenschap op 22 novmber as. is het stemmen. Stemmen voor je toekomst en voor je (klein)kinderen) en je familie en je geschiedenis en je cultuur. Ga niet langs de zijlijn toekijken maar wees een stem voor je gemeenschap. Sudah lamah is voorbij we moeten voor ons zelf op komen anders wordt er weer over ons heengelopen. BVNL/van Haga zet zich in voor de Indo en Molukse gemeenschap, en voor het KNIL-verleden. STEM BVNL/van Haga.
DELEN WORDT GEWAARDEERT!!!
Wil Pieter.coórdinator BVNL Overijssel
Tja, nog 50 jaar wachten is ook een tactiek of wordt dat handelsgeest genoemd?.Voor volk en vaderland. Waarom? Wel noemenswaardig dat dit nogmaals onder de aandacht wordt gebracht en ik hoop dat dit hoofdstuk eindelijk afgesloten kan worden met een “geldelijke compensatie maar ook rehabilitatie”.