DEN HAAG (11 november 2023) – Het ooit als Indisch festival bedoelde Tong Tong Fair (TTF) verdwijnt vanaf 2025 van het Haagse Malieveld. Dat meldt het AD. Daarmee komt er na 60 jaar een einde aan het zelfverklaard ‘Indisch’ festival, dat de laatste decennia vooral op een multicultureel tentenkamp leek. Het nieuws komt ruim een maand nadat bekend werd dat de TTF ook dit jaar weer kampte met tegenvallende bezoekersaantallen.
De TTF noemt zichzelf “het grootste Indische festival ter wereld”, maar daar valt in de praktijk het nodige op af te dingen. Het is bijvoorbeeld niet geheel toevallig dat er eigenlijk relatief maar weinig Indische Nederlanders op het evenement afkomen (er wonen in Nederland naar schatting tussen de 1.5 en 2 miljoen Indische Nederlanders), terwijl het festival oorspronkelijk de cultuur van Indische Nederlanders centraal stelde. De laatste decennia lijkt het evenement vooral op een groot multicultureel tentenkamp, waar met name Indonesisch eten en prullaria wordt verkocht. Of dit ook de oorzaak is van de teleurstellende bezoekersaantallen is onbekend, maar niet ondenkbaar.
TTF is een festival dat sinds 1959 jaarlijks in plaatsvindt in Den Haag, ook wel bekend als de Weduwe van Indië, en komt komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. De eerste editie vond plaats in het Moors Paleis van de voormalige Haagse Dierentuin, waarna korte tijd de Houtrusthallen werd aangedaan. Tegenwoordig vindt de TTF iedere zomer plaats op het Haagse Malieveld.
FESTIVALS – MARCHALLHULP👁
N O B L E S S E , onder méér!👀🔎🍀
Sudah, laat maar (oei!)
Er komt vast wel weer iets anders…Gaat er een deur dicht, gaat ergens een raam open. Toch?
Bij ons in de familie gaat nu een zucht van opluchting. Een grote aanfluiting dit nep Indisch festival waar vooral Indonesiërs, Javaanse Surinamers en Molukkers op af komen. Niets Indisch aan. Alleen onze goede naam wordt gebruikt om deze kermis te promoten. Men gaat over lijken. Bah
En weer is het die kleine kliek Indo Kessasars die een – inderdaad ooit – Indisch evenement om zeep helpen. Jullie worden bedankt Tong Tong. Alleen die naam al. Ga je schamen!
De redactie heeft de klok horen luiden of beter gezegd de tong tong horen slaan, maar is duidelijk niet écht op de hoogte. Als zelfs de burgemeester zich zeer lovend uitlaat over de culturele betekenis van het festival, waar ook een duidelijke link wordt gelegd naar het heden, dan is er wel iets meer aan de hand dan het denigrerende ‘multiculturele tentenkamp’ zoals wordt geschreven.
De burgemeester is natuurlijk een echte kenner van wat Indisch is. Meneer Poublon, als u al een Indo bent, iets dat ik danig betwijfel, bent u wel een van de allerlaatsten die nog iets positiefs kan melden over dit evenement waar menig Indo het schaamrood van op de kaken krijgt. Dat op zich is best knap en verdient dan ook de nodige complimenten. Met de werkelijkheid heeft het echter maar weinig van doen.
TTF Dit hoort in Den Haag, de stad voor de Indische mensen, de stad met de Indische cultuur en historie. Misschien toch de Indische ambiance blijven creëren. De TTF moet niet een soort van braderie zijn. Het moet wel Indisch blijven. De oude generatie is er helaas bijna niet meer. Nu zijn er de 2de 3de 4de generatie, vaak gemengd met een andere cultuur. Puur Indisch gaat wat verdwijnen. Maar daarom juist belangrijk om de TTF te behouden in Den Haag, maar mogelijk met meer Indische historie in de TTF en meer mogelijkheden in en rondom Den Haag o.m. wandelingen langs Indische gebouwen, monumenten.
Of vertellingen door ouderen of boekbesprekingen over Nederlands Indie etc
Jammer als dat zo is. Den Haag is de Indische stad. Het evenement is ook een stuk erfgoed .
Dankzij onze woke denkers is dit evenement besmet geraakt
Het Indo, Moluks, Papua, Chinees- Indisch en voor een ieder gevlucht uit Nederlands-Indië samen zijn, is kapot gemaakt.
Voor even terug in De Gordel van Smaragd op deze kumpulan, een met geuren, eten, optredens georganiseerde Pasar waar oa ik kon ervaren, hoe mijn ouders, mijn opa’s en oma’s, groot- en overgrootouders opgroeide, tot Japan binnen viel ….
Kapot gemaakt? Hoe dan?
Doordat zelfs het woord ‘kumpulan’, als negatief wordt ‘ervaren’ door woke geïnfecteerden.
Kumpulan letterlijk vertaald betekent:
“Bijeenkomst van de desahoofden met de inlandse districtshoofden en de regent.”
De Regent. .. woke vindt dat kolonistisch, wat erg, dat kan niet meer in deze tijd.
In werkelijkheid was de TongTong fair een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische rijsttafel, lekkernijen en krontjong muziek het verdriet even vergeten kon worden.
Woke heeft dat stukje Nederlands-Indië geschiedenis, die laatste strohalm naar een geboorteland, even onbezorgd terug, afgesneden.
Historische nuancering – PERFECT🧡🙏💙 !
Precies:
Positivisme vs Negativisme
Dit mag niet weg
Kraft zegt; dat naast deze Cultureel Nederlands- Indische Festifal, zeker ook niet onbelangrijk, maar zelfs cruciaal van een dermate importantie, vanwege de versmelting na versmelting, de ‘Meltingpot’, dusdanig groter werd en wordt, dat naast de Event/ Expo-TTF, en museum -Sophiahof, een geschikt, kolossaal,’Indisch’ Gebouw dient te komen, t.b.v. de Eur.- Aziatische gevarieerde Samenleving!! Uiteraard, alwaar jong volwassen,ouderen, van hoog tot laag, spirituelen en intellectualisme, zich o.m. Historisch & Maatschappelijk méér
en méér kunnen verdiepen en verkennen op Sociaal en Gemeenschappelijke terrein!!
Ps.: Een gedegen multifunctioneel Gebouw, dus met de identiteit INDISCHE WERELD ERFGOED had er volgens Kraft hier in Nederland allang centraal gerealiseerd kunnen worden!
Ps.:Indisch stond en staat vóór alles.
Dus ook voor Hollands of Nederlands en vóóral ( Oud -) Europeanen m.b.t. de Gordel van Smaragd en de Weduwe van Indië..
Anno 2024 NIEUW KABINET🧡💙💚💛🙏