DEN HAAG (16 november 2023) – De VVD is in De Indische Peiling met 25 zetels virtueel de grootste partij van Nederland. De liberalen worden op de hielen gezeten door de PVV. De partij van Geert Wilders kan volgens deze peiling op ruim 24 zetels rekenen. Na VVD en PVV volgen NSC met 21 en de combinatie GroenLinks/PvdA met 20 virtuele zetels. BBB van Caroline van der Plas sluit de top 5 af met 15 virtuele zetels. Opvallend is dat als het alleen aan Indisch Nederlanders zou liggen DENK na de verkiezingen niet zal terugkeren. De partij haalt in de peiling de kiesdrempel niet.
Andere partijen volgen op grote afstand van de top 5: D66 (9), CDA (6), Partij voor de Dieren (5), ChristenUnie (5), SP (4), FvD (3), Volt (3), JA21 (3), SGP (3), BVNL (2), 50PLUS (1) en BIJ1 (1).
Update 16 november 2023 17:00u:
Lijsstrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB), Caroline van der Plas, heeft op X, voorheen Twitter, gereageerd op de uitslag van de peiling. Van der Plas noemt het “mooi” dat “de stem van Indische Nederlanders 15 zetels voor BBB zou opleveren”, maar de zetels voor de VVD snapt de politica niet. “Die vele zetels voor VVD snap ik niet, met demissionaire MP die weigert om de Payback voor weduwen uit te keren. En zijn fractie TEGEN onze motie stemde om dat wel te doen” aldus Van der Plas. Ze roept kiezers op om “wijs” te stemmen.
Over het onderzoek
Het onderzoek is onderdeel van De Indisch Peiling en uitgevoerd onder 1.733 kiesgerechtigden Indische Nederlanders over wat zij zeggen te gaan stemmen. Dat is uniek, want niet eerder is het stemgedrag van specifiek deze groep op deze schaal in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode 15 oktober tot en met 15 november 2023 en gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Alhoewel het onderzoek een indicatie geeft van wat Indische Nederlanders zeggen te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn is het nadrukkelijk géén voorspelling van de verkiezingsuitslag op 22 november 2023.
Indische Nederlanders
Het onderzoek wijkt af van eerdere opinieonderzoeken gericht op Indische Nederlanders, omdat Indische Nederlanders in die onderzoeken vaak anders worden geïnterpreteerd dan wat daar traditioneel onder wordt verstaan. In eerdere onderzoeken wordt niet-zelden iedereen met banden in het voormalig Nederlands-Indië als ‘Indische Nederlander’ gekwalificeerd. Dat zijn naast (Indische) Nederlanders bijvoorbeeld ook Chinezen, Indonesiërs, Menadozen, Molukkers en Papoea’s uit voormalig Nederlands-Indië en soms zelfs het latere Indonesië. Deze groepen hebben echter een niet-Nederlandse achtergrond en een geschiedenis die afwijkt van (Indische) Nederlanders.
Traditioneel wordt met Indische Nederlanders gedoeld op de groep etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië. Deze groep kan worden onderverdeeld in twee subgroepen, namelijk Indo’s en Totoks. Indo’s zijn nazaten van Europeanen met een gedeeltelijk Aziatische achtergrond; het resultaat van een Europese (stam)vader en een (Zuidoost-)Aziatische voormoeder. Totoks zijn Europeanen die zich in Azië niet hebben vermengd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren zij, binnen en buiten de Japanse interneringskampen, doelwit vanwege hun Nederlandse c.q. Europese achtergrond. Ook gedurende de daaropvolgende Bersiap werden deze Nederlanders vervolgd om hun Nederlandse of Europese afkomst.
Volgens de laatst beschikbare cijfers zijn er momenteel tussen de 1.5 en 2 miljoen Indische Nederlanders in Nederland, tegenover 70.000 Molukkers en 75.000 overigen (Chinezen, Indonesiërs, Menadozen, Molukkers, Papoea’s etc.). Ook in eerdere opinieonderzoeken zijn deze verhoudingen onvoldoende verdisconteerd, waardoor een vertekend beeld ontstaat als gevolg van onder andere overrepresentatie van de hiervoor bedoelde minderheidsgroepen. De Indische Peiling is daarentegen nadrukkelijk gericht op het in kaart brengen de opinie van Indische Nederlanders.
PvdD gaat stilletjes haar gang om het (ook sociale) klimaat te verbeteren. Want het moet sneller socialer én groener. Voor de toekomst van jullie (klein)kinderen.
Waarom zoveel Indo’s op Timmerfrans stemmen is onbegrijpelijk
Als je deze peiling vergelijkt met andere landelijke peilingen, dan wijkt die niet zo veel af. Ja, DENK is er dan wel, maar natuurlijk begrijpelijk dat Indische Nederlanders niet op die partij stemmen. Ben benieuwd of de PVV uiteindelijk groter wordt dan de VVD. Die kans is er dus zeker
Waarom stemmen sommige nog op de VVD na zoveel leugens en verraad? Wie begrijpt dit?!
Allemaal drie keer niks