4 thoughts on “27 februari 1942 – Slag in de Javazee

 1. Slag in de Javazee een gemiste kans
  Voor diegenen die het stuk De Slag in de Javazee een gemiste kans, vekort hoofdstuk uit het boek ‘De javazeeacmapgnes van Schout-bij-nacht Karel Doorman’ op internet willen lesen is dat mogelijk. Ga dan naar Historiek net of naar google nieuws Slag in de Javazee. Daar zult U het artikel aantreffen
  Rob Enthoven
  renthoven@casema.nl

 2. Recent verschenen boek ‘De javazeecampagnes van schout-bij-nacht Karel Doorman’ bij Van Soeren&co. Auteurs drs. R. Enthoven en dr.P.C. Boer. (zie ook Bolcom en de boekhandel). In dit boek worden niet alleen de Slag in de Javazee, maar ook de andere drie uitvallen onder leiding van Doorman behandelt.
  Ik kan een tweetal present exemplaren toesturen voor geinteresseerden.

 3. Boek ‘De javazee campagnes van schout-bij-nacht karel Doorman’ Recentelijk uitgegeven door Van Soeren&co, zie o.a. Bolcom. auteurs drs. R. Enthoven en dr.P.C. Boer.
  In dit boek wordt ingegaan op de 4 uitvallen van Doorman februari 1942. Bij drie van de 4 uitvallen was er luchtdekking en verkenning beschikbaar. Bij de Slag in de Javazee schoot Doorman op zijn eigen luchtdekking van 15 jachtvliegtuigen. Bij het zien van de Japanse oostelijke transportvloot, op dat moment nog met een zeer zwak escorte, boog hij, zoals gebruikelijk, meteen weg. Hij had die transportschepen grote schade kunnen aandoen. Geallieerde en Nederlandse marine officieren (bij de actie in Straat Badung voer hij zonder een schot te lossen snel weg, daarmee de rest van zijn eskader in de steek latend, zijn officieren op De Ruyter spraken beschamend over hem) ook van de kruiser De Ruyter hadden geen vertrouwen in hem. Hij is ook helemaal niet met de gewonden in de kruiser De Ruiter ten onder gegaan (verzonnen), maar op een vlotje , waarschijnlijk vanwege een muitende situatie op de enige reddingssloep met victualien. Geen held, maar een anti held. Voor de goede orde oude zeehelden zoals Piet Hein en Witte de Wit moeten in mijn ogen gezien worden in de context van hun tijd en blijven dan ook zeehelden. Het heldendom van Doorman is verzonnen en wordt in stand gehouden door de Koninklijke Marine met behulp van ‘gerenomeerde historici’ zoals dr.Ph.M. Bosscher en ‘genomeerde’ instellingen zoals (rechtsvoorganger van) het NIMH om een zo groot mogelijk aandeel in het Defensie budget te verkrijgen en te behouden.

 4. Er is een boek van. Mijn vader wordt daar in genoemd.
  In het heetst van het gevecht klom korporaal M.B.C. de Boer de mast in om de bedrading te repareren. 🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *