
DEN HAAG (27 januari 2024) – De Haagse raadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Andrew van Esch (D66) willen dat burgemeester Jan van Zanen vaart zet achter de komst van het langverwachte Bersiap-monument in de stad. Ruim een jaar geleden stemde een grote meerderheid in de raad voor de komst van het monument, maar sinds die tijd is er maar weinig gebeurd. Aanstaande woensdag debatteert de raad opnieuw over de kwestie. Die vergadering is nu al historisch, omdat de raadsleden tijdens de vergadering slachtoffers van de gruwelijke Bersiap zeggen te zullen gaan herdenken.
“We hebben meer dan een jaar op de afdoening van de aangenomen motie moeten wachten, maar nu die afdoening er eenmaal is, blijkt dat er bij burgemeester Van Zanen geen enkele urgentie is om het Bersiap-monument in de stad, liefst dicht bij het Indië Monument ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog, te realiseren” aldus De Mos en Van Esch, die beide spraken met de Stichting Nationaal Monument Slachtoffers Bersiap. “Deze belangengroep kreeg ijskoud te horen; geen plek, geen geld en er zijn monumenten zat. Klaarblijkelijk doet deze voor veel Indische Nederlanders verschrikkelijke periode er niet toe.”
De Mos en Van Esch willen dat het herdenken van de Bersiap wél prioriteit krijgt bij het college door de aangenomen motie subiet uit te voeren. “Het kan toch niet zo zijn dat er in de stad van Vrede en Recht geen oog is voor het herdenken van de Bersiap, een zeer gewelddadige periode na het einde van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië. Veelal jonge Indonesische strijders richtten hun woede op Indische Nederlanders, zowel blanken als mensen met gemengd bloed. Ook bijvoorbeeld Chinezen, andere Europeanen, Molukkers en andere mensen die werden verdacht van samenwerking met het koloniale bestuur werden hiervan het slachtoffer. Ze werden vermoord, gemarteld of verkracht. Het niet realiseren van een Bersiap-monument zou getuigen van groot disrespect naar vrijwel alle Indische Nederlanders die hier een relatie mee hebben. Het is vaak ook de reden dat Indische Nederlanders hier zijn,” aldus De Mos en Van Esch die woensdag van Van Zanen eisen dat hij eindelijk werk zal gaan maken van het realiseren van het Bersiap-monument.
Beide raadsleden hebben het idee opgevat om insprekers namen te laten opnoemen van de slachtoffers van de Bersiap. “Elke inspreker heeft 5 minuten de tijd om namen van slachtoffers te noemen. Daarmee wordt het de allereerste Bersiap-herdenking en dat in de raadzaal. Wij als raadsleden zullen daarbij gaan staan“.
Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode, waarvan de hoogtijdagen in ieder geval in de steden liep vanaf september 1945 en begin 1946, zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere bevolkingsgroepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
Autoriteiten hebben een enorme race in te halen.
De hyrarchie op onze Historische gebieden en waarden, naar menige Gemeenschappen was en is altijd al, tot onze spijt, zwaar onderbelicht gebleven. En dat had feitelijk nooit mogen gebeuren. Wie, wat, waar,waarom en waarvoor – de 5 W ?
De Grondrechtenbeginselen deden zelfs geen Recht, geen Eer en dus bepaald geen menselijke sfeer van nobel WELZIJN aan de basis- Democratie !!
De Geschiedenis herhaalt zich jammergenoeg in haar slechtste vorm heden ten dage, en daar moeten we met z’n allen er wat aandoen ! Nota bene, het wordt inmiddels tijd voor – echte – Rentmeesters!🕵️♂️🍀