1 thought on “De Indische Peiling – Indiëherdenking 15 augustus 1945

 1. Na onderzoek hetgeen ik verricht heb voor mijn eigen boek “Vergeten verbinding. De Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië” krijg ik de nodige kriebels wanneer ik zie dat Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 deze datum beschouwt als het einde van WOII.

  Op 15 augustus 1945 verkeerde mijn vader nog in onzekerheid of hij daadwerkelijk bevrijdt was. In “De Japanse bezetting in dagboeken. De Birma-Siam spoorlijn” van Heijmans-van-Bruggen dat krijgsgevangenen drie dagen in onzekerheid zaten daarover.

  Een feit wil dat Keizer Hirohito op 15 augustus 1945 in een radiotoespraak het Japanse volk toespreekt waarin hij het voornemen kenbaar maakt te zullen gaan capituleren.

  Pas op 2 september 1945 wordt de capitulatie van Japan op de USS Missouri in de Baai van Tokio een feit en eindigt WOII.

  Op 17 augustus 1945 is het Soekarno die de Onafhankelijkheid uitroept, hetgeen Nederland niet accepteerde. Onder het mom van “Indië Vrij” worden oorlogsvrijwilligers en KNIL-militairen een oorlog ingesleurd – uiteindelijk wilde de Nederlandse overheid haar kolonie onder géén enkel beding opgeven – maar verliezen zij deze oorlog.

  Voor mijn vader als oud-KNIL militair, die ingezet wordt voor de Gadja Merah eindigt de oorlog pas op 27 december 1949. Pas na die datum konden vele Nederlandse ambtenaren, Indische Nederlanders, Molukkers, KNIL-militairen en oorlogsvrijwilligers gedwongen terugkeren naar hun vaderland.

  De datum van 15 augustus 1945 op het Indisch Monument in Den Haag sluit genoemde groepen uit en is dus verre van correct.

  27.12.1949 is de datum waarop er een einde kwam aan de koloniale oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *