Verschoor nieuwe voorzitter vFIN

DEN HAAG (1 april 2021) – Bart Verschoor is met ingang van 1 april 2021 de nieuwe voorzitter van de Vereniging Federatie Indische Nederlanders (vFIN). Dat hebben de leden besloten in een speciaal ingelaste algemene ledenvergadering. Met Verschoor krijgt de vereniging een gedreven en historisch bewuste voorzitter.

Verschoor (38) is bedrijfskundige en ondernemer. De Indische familiegeschiedenis van Verschoor gaat terug tot het prille begin van de Nederlandse vaart op De Oost. Een van zijn voorouders – Jan Willemszoon Verschoor (1573-1639) – was tussen 1605-1607 president van het kantoor van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) te Bantam. De familie Verschoor vertoefde ruim 3 eeuwen in de Indische archipel. Nadat Japan had gecapituleerd en de bloedige Bersiap was uitgebroken repatrieerden de laatste familieleden in 1949 naar Nederland.

De persoonlijke betrokkenheid van Verschoor verklaart zijn bevlogenheid. “Wat er de laatste jaren over onze geschiedenis, identiteit en cultuur allemaal wel niet is gezegd is verwerpelijk. Door de teloorgang in kennis worden revisionistische versies van onze geschiedenis, zoals de film De Oost, steeds vaker aangenomen als historisch accuraat. In werkelijkheid wordt onze geschiedenis vervalst en Indische Nederlanders een identiteit én schuldgevoel aangepraat. Het zijn dit soort zaken waarom wij ons verhaal moeten blijven vertellen. Als voorzitter zal ik dat met veel enthousiasme doen”.

Tags: Bart Verschoor.