1000 man bij Indiëherdenking

DEN HAAG (7 juli 2021) – De Nationale Indiëherdenking in Den Haag zal dit jaar weer plaatsvinden met publiek. Vanwege de coronapandemie is het aantal bezoekers wel beperkt tot 1000 genodigden, “waarvan zoveel als mogelijk leden van de eerste generatie”. Hoe de selectie precies is vormgegeven is onduidelijk.

Vorig jaar vond de Indiëherdenking nog noodgedwongen zonder publiek plaats. Ook dit jaar roept Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 het publiek op om vooral thuis te blijven. De herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt naast de 1000 genodigden ook bijgewoond door diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis en de kersverse voorzitter van de herdenkingsstichting Thom de Graaf. Ook zal de Indonesische ambassadeur opnieuw acte de présence geven, iets dat binnen Indisch Nederland niet door iedereen wordt gewaardeerd. De aanwezigheid van de ambassadeur ligt zeer gevoelig, omdat Indonesië tot op de dag van vandaag haar rol bij de Bersiap blijft ontkennen.

Tijdens de herdenking zullen onder andere generaal-majoor der mariniers b.d. Frank van Kappen en de 96-jarige Loek Middel een voordracht houden. Premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis zullen namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden de eerste krans leggen. Zij zullen worden gevolgd door mevrouw Nora Valk en luitenant-kolonel b.d. Peter Bergman. Hun kransen zijn bedoeld voor respectievelijk de burger- en militaire slachtoffers. Ook Henk Itzig Heine zal samen met zijn dochter Karen en kleinzoon Rick de drie-generatie-krans leggen. Heine overleefde onder andere het beruchte Goebeng-transport, dat tijdens de Bersiap in een Indonesische hinderlaag reed. Daarbij werden circa 150 Nederlanders, voornamelijk vrouwen en kinderen, meedogenloos afgeslacht.

De Nationale Indiëherdenking vindt ieder jaar plaats op 15 augustus. Het is de dag waarop Japan in 1945 capituleerde, pas nadat de Amerikanen atoombommen gooiden op achtereenvolgens Hiroshima en Nagasaki. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er in Azië zo’n 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen door Japanse agressie. De capitulatie van Japan betekende voor veel Nederlanders geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan. Tijdens die periode hebben Indonesiërs naar schatting 5.000 tot 30.000 (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Die slachtoffers worden bij deze herdenking niet officieel herdacht.

Tags: Bersiap, Tweede Wereldoorlog.