DEN HAAG (13 juli 2021) – “Het Indisch Monument heeft recht op beveiliging”. Dat vindt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Moll reageert daarmee op het nieuws dat er voorlopig geen permanent cameratoezicht komt bij het monument.
Groep de Mos/Hart voor Den Haag had onlangs nog tevergeefs een motie ingediend om het monument permanent te beveiliging. Het zou toestanden als vorig jaar, toen (pro-)Indonesische activisten daags voor de Indië-herdenking het grafmonument wisten te ontheiligen, moeten voorkomen. Alleen de Haagse PVV steunde de motie. De laffe aanslag zorgde voor een schokgolf binnen Indisch Nederland en de roep om het monument permanent te beveiligen. Toch wilde de gemeente niet verder gaan dan tijdelijke maatregelen. Recent werd ook bekend dat er tot op heden niemand wordt vervolgd voor de vernieling, omdat er geen zicht zou zijn op concrete verdachten. Moll vindt het allemaal onbegrijpelijk. “Den Haag, ooit nog de Weduwe van Indië, buigt voor vandalen. Het is zo wachten op meer vernielingen”. Hij vindt dat het monument recht heeft op bescherming.
Tegenstanders van permanente camerabewaking hebben vooral praktische bezwaren. “Als je zo iets van plan bent [vernielen, red.], dan doen je een bivak om en dan ben je echt niet te herkennen in beeld. Ik denk helaas dat camerabewaking een soort van schijnveiligheid is” aldus Dennis Groenewold van D66. Hij wordt daarin gesteund door zijn collega Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren (PvdD). Gerritsen wijst verder op de kosten van cameratoezicht en de mankracht die daar bij komt kijken. “We hebben een politietekort en die beelden moeten dan constant worden uitgelezen. Er moet iemand op zitten en we hebben niemand op dit moment. Helaas gebeurt er in Den Haag vandalisme. Als we overal waar vandalisme plaats kan vinden een camera neerzetten dan staat straks heel de openbare ruimte vol. Dat is niet iets waar wij voor zijn” aldus Gerritsen. De VVD vindt vooral dat de vraag of camera’s moeten worden ingezet, beantwoord moet worden door de politie en andere diensten, en niet door politici.
De bezwaren gaan er bij De Mos niet in. “Het Indisch Monument is niet zomaar een monument. Het is een belangrijk monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zo’n monument moet gewoon worden beveiligd met een camera. Dan had je de beelden kunnen verspreiden via social media, via de kanalen van de politie, via desnoods Opsporing Verzocht. Dan pak je daders veel sneller” aldus De Mos. Moll is het daar mee eens. “Ik had gedacht dan van cameratoezicht – of de toezegging van cameratoezicht – wel preventieve kracht zou uitgaan”. Hij verwondert zich over de in zijn ogen laconieke houding van de Haagse gemeenteraad. “Den Haag herbergt van oudsher een belangrijke en grote Indische gemeenschap. Als de politici dat zouden weten en zouden weten wat het inhoudt om Indische Nederlander te zijn dan ga je voor het monument staan” aldus Moll.
Update 14 juli 2021 22.05:
Zojuist heeft Groep de Mos/Hart voor Den Haag tijdens de raadsvergadering opnieuw een motie ingediend, om bekladdingen van het Indisch Monument met flexibel cameratoezicht en het opschroeven van de beveiliging te voorkomen. De motie kreeg opnieuw alleen steun van de Haagse PVV. De Mos noemt de uitslag op Twitter “bizar”.
Update 16 juli 2021 18.19:
De Haagse burgemeester en de politie staan op scherp rondom aankomende Indiëherdenking. “De veiligheidsrisico’s rondom de Indiëherdenking en de aanloop daarnaartoe hebben de volle aandacht van de politie. Ook van mijzelf” aldus burgemeester Jan van Zanen. Er zou volgens Van Zanen “op dit moment (…) geen aanleiding voor permanent of flexibel cameratoezicht” zijn.
"Indisch Monument heeft recht op beveiliging" zegt FIN-voorzitter Hans Moll nav verworpen motie @RicharddeMos, die sinds ontheiliging grafmonument pleit voor cameratoezicht. Tegenstanders hebben vooral praktische bezwaren https://t.co/I5jSfoEtTr https://t.co/4JEmlOHFmD pic.twitter.com/Vp9w5WOOIH
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) July 14, 2021
Tags: Bersiap, Indisch Monument.