“Indonesische ambassadeur bij Indiëherdenking ongepast”

DEN HAAG (14 augustus 2021) – Nu Indonesië haar rol bij de Bersiap blijft ontkennen is het ongepast dat de Indonesische ambassadeur aanwezig is bij de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus. Dat zegt Micha’el Lentze, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), bij GeenStijl.

Het is een publiek geheim dat slachtoffers en nabestaanden grote moeite hebben met de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur bij de Indiëherdenking. De ambassadeur zit daar steevast op de eerste rij. Ook legt hij een krans. “Maar hoe geloofwaardig is dit alles nu Indonesië tot op de dag van vandaag de Bersiap blijft ontkennen?” vraagt Lentze zich hardop af. “In Indonesië zijn de oorlogsmisdaden die Indonesiërs hebben gepleegd onbekend. De vele bamboe-roentjingmonumenten doet de Indonesiër inhoudelijk geen bel rinkelen anders dan het heldenepos van de nationale vrijheidsstrijd. Bersiapontkenning is daar tot nationale sport verheven” zet hij uiteen. De kwestie is actueel, omdat Nederland vorig jaar opnieuw excuses aan Indonesië aanbood. Van Indonesische zijde bleef het echter weer oorverdovend stil. Lentze vindt de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur daarom niet langer gepast.

Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap.

Tags: Bersiap, Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *