DEN HAAG (2 september 2021) – Vandaag is het 76 jaar geleden dat aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri de overgave van Japan werd ondertekend. Met de ondertekening was de capitulatie van Japan onherroepelijk en kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend. Namens de geallieerden gebeurde dit door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. De generaal werd daarop opperbevelhebber van de Amerikaanse bezettingsmacht van Japan. Het was ook MacArthur die besloot dat Japanse tennō Hirohito aan diende te blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor de in zijn naam gepleegde oorlogsmisdaden. Volgens de Amerikaan zou een eventuele vervolging van de Hirohito het land destabiliseren en doelwit maken voor communisten uit China en Rusland.
Twee weken na de ondertekening van de capitulatie liet MacArthur zich fotograferen met de Japanse keizer. De foto schokte de Japanse bevolking, omdat de Amerikaan veel langer was dan Hirohito en de ‘goddelijke’ keizer er daardoor nietig uitzag. Japanse kranten werd verplicht de foto af te drukken, zodat Japanners zouden beseffen dat de keizer en Japan warenverslagen. Toch sijpelde het nieuws niet overal in Azië door. Bekend is het verhaal van de Japanse soldaat Hiroo Onoda, die weigerde te geloven dat Japan zich had overgegeven en ruim dertig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog op de Filipijnen doorvocht. Onoda zou zich uiteindelijk pas op 10 maart 1974 alsnog overgeven.
Tags: Tweede Wereldoorlog.